Jövőbiztos bővülés a tematikában és a vásárhelyszínen
Az üvegszálas kábelek és a műanyag csövek lesznek a sztárok az idei Wire és Tube vásárkettősön.

A Wire huzal- és kábelipari vásár a hatvanas évek óta tölt be jelentős szerepet a műszaki szakkiállítások életében. A manchesteri kezdetek, illetve a londoni és bázeli kitérő után immár 1986 óta Düsseldorf ad otthont a seregszemlének, amelyhez két évvel később csatlakozott a Tube csőipari vásár is. Az elmúlt harminc, ugyanazon a helyszínen eltöltött sikeres év magáért beszél, és egyértelművé teszi, hogy mindkét szakma kétévenkénti legjelentősebb találkozási pontjáról beszélünk – mondta Kurt G. Eder, a Wire/Tube szakvásárok kiállítói tanácsának tagja, az osztrák huzal- és kábelipari gépgyártókat tömörítő szövetség elnöke az idei vásárkettőst bemutató sajtórendezvényen, január 18-án Bécsben.

Több mint százezer négyzetméteren

Joachim Schäfer, a vásárduót rendező Messe Düsseldorf GmbH ügyvezetője arról beszélt, hogy az idén április 16. és 20. között sorra kerülő Wire és Tube kiállításpároson az érintett ágazatok több mint 2600 kulcsfontosságú szereplője ad találkozót egymásnak az öt vásárnapon, 16 vásárcsarnokban összesen mintegy 110 ezer négyzetméternyi nettó kiállítási területen. A seregszemlére mintegy 70 ezer nemzetközi szakmai látogatót várnak.

Ez nagyjából megfelel az előző, 2016-os rendezvények számadatainak. Akkor (is) az igénybe vett alapterület és a kiállítók száma nagyjából egyenlő arányban oszlott meg a huzal- és kábelipar, illetve a csőipar között. Két éve 53 ország 1335 kiállítója mutatkozott be a Wire-en, és ez azt jelenti, hogy az 1986-os düsseldorfi premier óta a kiállítók száma közel háromszorosára nőtt. Világviszonylatban az is egyedülálló, hogy a vállalatok 75 százaléka külföldről érkezett. A szintén több mint ötven országból fogadott mintegy 1280 bemutatkozóval a csőipari szakvásár 2016-ban új csúcsot ért el, a nemzetközi kiállítók pedig itt is mintegy háromnegyed részét tették ki a megjelenteknek.

A legkorszerűbb technikákat követi a kínálat

A Wire szakvásáron megismerhetik a látogatók a huzalgyártó és -feldolgozó gépek legújabb fejlesztéseit. Itt mutatják be a gyártástechnológiai eszközöket és segédanyagokat. A szakmai látogatók ezen kívül tájékoztatást kapnak a szerkezeti anyagokról, a különleges huzalokról és kábelekről, valamint a mérés-, szabályozás- és vezérléstechnikáról.

A Tube profiljában hagyományosan szerepet kap mindaz, ami a csőiparban fontos: a csőgyártó gépek, a csőanyagok, a csövek, a karmantyúk és a tartozékok, a technológiai és segédeszközök, a mérés-, vezérlés- és szabályozástechnika, a vizsgálati technika, a különleges szakterületek, illetve a használt gépek.

Mindkét szakvásár tematikájában korunk meghatározó technológiai trendjei jelentik az első számú újdonságot. Egyre nő az üvegszálas kábelek jelentősége: világszerte dolgoznak az ultragyors üvegszálas távközlési rendszerek kiépítésén, és az Európai Unióban jelentősen szeretnék kiterjeszteni a hozzáférést a gyors internetkapcsolathoz. A Wire többek között ezért fogja össze ennek a bővülő területnek a szaktudását, és reagál az üvegszálas kábelek alkalmazásának terjedésére az energetikában, az építőipari és a kommunikációs ágazatban.

A műanyag csövek mind nagyobb népszerűségre tesznek szert számos alkalmazásban – ez többek között kis tömegüknek, valamint korrózió- és vegyszerállóságuknak köszönhető. A Tube ezt is tükrözi a műanyagcső-szektor újdonságainak hangsúlyozásával.

Természetesen az ipar 4.0 témája 2018-ben is meghatározó mindkét szakvásáron, ahol a jelenlegi állás szerint három hazai cég képviselteti magát a Wire-on, egy vállalat pedig a Tube-on fog kiállítani.

Bővít, modernizál a vásár

2018-ban újdonság lesz a csarnokkiosztás. A változások egyik oka az, hogy a vásártársaság a Rajna felé bővíti a vásárváros déli részét. Az 1-es és a 2-es csarnokot teljesen elbontják, és a helyükön 2019-ra megépül az új, az eddigi összterületet 12 ezer négyzetméterrel bővítő 1-es csarnok, valamint az épületegyüttesben újabb, déli vásárkaput is kialakítanak. Ez a Messe Düsseldorf történetének egyik legnagyratörőbb beruházása, a vásárváros déli részének fejlesztésére összesen 140 millió eurót fordítanak.