Jönnek a robot víz-, gáz- és szennyvízvezeték-szerelők
Az Egyesült Királyság óriási megtakarításokat remél a kifejlesztés előtt álló karbantartó egységektől.

Az Egyesült Királyság Üzleti, Energiaügyi és Ipari Stratégiai Minisztériuma bejelentette, hogy 8,9 millió dollárt fektet a föld alatti vezetékek ellenőrzésére és karbantartására alkalmas, kicsi robotok kifejlesztésébe. Siker esetén az új rendszer óriási anyagi erőforrásokat szabadíthat fel az ország költségvetése számára.

A robotok elméletileg csupán egy centiméter hosszúságúak lennének. Az Egyesült Királyság alatt húzódó különböző csövekben repülve, úszva, illetve mászva haladnának előre. Két verzió kifejlesztésének fognak nekilátni a mérnökök. A feltérképező robotok autonóm módon, szonártechnológiát alkalmazva kutatnának a vezetékekben felbukkanó hibák után. A gyakorlati munkákra szakosított társaik cement és ragasztó bevetésével tüntetnék el a fellelt hiányosságokat. Az utóbbiak tevékenységét a szakemberek távolról vezérelnék.

A közutak felbontásával járó, a vezetékek javítását célzó munkálatok a közvetlen költségeik mellett gyakran jelentős forgalmi torlódásokat – és így nemzetgazdasági szinten úgynevezett üzletviteli fennakadást – okoznak, amivel indirekt módon is megrövidítik az állam büdzséjét. Mindent összevetve évente nagyjából 6,3 milliárd dollárba (több mint 1700 milliárd forintba) kerülnek az országnak. A  8,9 millió dollárból (2,5 milliárd forint) kifejlesztendő eszközök potenciálisan elképesztő megtakarítást hozhatnak az állam költségvetése számára.