Jön az újabb károsanyag-kibocsátási per
Az amerikai iIgazságügyi minisztérium szerint a Fiat Chrysler az egyik motorját megtévesztő formában bocsátotta rendelkezésre az emissziós tesztekhez.

Az USA Környezetvédelmi Hivatala (Environmental Protection Agency – EPA) januári bejelentése nyomán a tengerentúli igazságügyi minisztérium vádat emelt a Fiat Chrysler ellen, amely feltételezése szerint hatástalanító berendezések és szoftverek kombinációjával a Volkswagenhez (VW) hasonlóan szintén megtévesztette az ellenőrző rendszert, amikor is ez a 3 literes EcoDiesel motort környezetbarátnak könyvelte el.

A hírek szerint 104 000 darab Ram 1500 és Jeep Grand Cherokee modellje megsértette a levegőtisztasági törvényt (Clean Air Act), amikor is ugyan az EPA tesztjein a károsanyag-kibocsátási követelményeknek megfelelt, ám a mindennapi használat alatt a nitrogénoxid-kibocsátása sokkal magasabb volt. Ha ez így van, a Fiat Chryslernek rendbe kell tennie az érintett kocsikat, és akár jelentős, 4,6 milliárd dolláros pénzbüntetést is kaphat. Talán kevésbé mellbevágó, mint a VW-t sújtó 14,7 milliárdos szankció, de azért pénz. A VW-t egyébként 500 000 autó megbuherálásával vádolták, és be is ismerte, hogy a teszteken megtévesztő gyakorlatot folytatott. A Fiat Chrysler per pillanat tagadja a vádakat. A cég a Reutersnak úgy nyilatkozott, hogy az egész csupán rágalom, ők nem használtak hatástalanító berendezést.

A nemzetközi helyzet máskülönben fokozódik.

Miközben az amerikai tárca éppen benyújtja keresetét, már a Daimler irodái környékén is kezdenek fel-feltünedezni az illetékes német hatóságok, hogy megnézzék, nem lehet-e véletlenül a cég környékén is bizonyos dízelbotrányok nyomaira rábukkanni. Ha ez sikerül, akkor már tényleg iparági szintű taktikázásról beszélhetünk.