Jön a 4000 kilométer per órával száguldó vonat
A vágány mellett kérjük, vigyázzanak!

A kínai állami tulajdonban lévő China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) közölte, hogy olyan vonatok megépítését tervezi, amelyek utazósebessége elérheti akár a 2500 mérföld (4000 kilométer) per órás sebességet is.

Liu Shiquan, a CASC vezérigazgató-helyettese elárulta, hogy a tudósaik a jövőben a „földi repülésre” is képes, szupergyors vonatok kifejlesztésére fognak törekedni.

„A vállalat immár gazdag tapasztalatokat és [komoly] technológiai szakértelmet szerzett a nagy projektjein keresztül, elegendő kapacitással rendelkezik a munkaprogramok alatti szimulációhoz, modellezéshez és kísérletezéshez, illetve szuperszonikus repülők világszínvonalú tervezésére is képes, márpedig ezek mind a szupergyorsvonat projektjének fontos alapkövei” – írta a CASC terveiről egy állami tulajdonú weboldal.

A kínai védelmi minisztériumhoz fűződő kapcsolatokkal rendelkező CASC már részt vett a műholdak, rakéták és lövedékek terveinek kidolgozásában is. Most a futurisztikus technikát az emberek mindennapjaihoz is közelebb szeretnék hozni.

A nagy sebességű vonatok világszerte legnagyobb hálózata már így is Kínában terül el, és a népes ország nyilvánvalóan szívesen folytatja a versenyt. A CASC tisztviselői szerint a 4000 kilométer per órás vonatok létrehozásához több mint húsz másik hazai és nemzetközi kutatóintézettel fognak együttműködni.

Bár koránt sem bizonyos, hogy a „repülő vonat" valósággá válik, a kínai tudósok egy olyan intercity vasút koncepcióját is bejelentették, amely több mint 600 mérföld (965 kilométer) per órával halad, és egyértelműen Elon Musk hyperloopjával kíván versenyre kelni.