Jól van a tüdőrák miatt „génkezelt” ember
A CRISPR-Cas9 nevű módszer DNS-vágó enzimeket és molekuláris kalauzokat használ a tumorok visszaszorításához.

Amerikában az eget rengető, új orvosi áttörések tesztelésénél nagyon hosszú idő telik el, míg az állatokon végzett kísérletek után végre az embereken végrehajtott vizsgálatokra is sor kerülhet.

Kínában, a Szecsuáni Egyetemen Lu Ju onkológus és az általa vezetett kutatócsoport a világon elsőként fecskendezett CRISPR-Cas9 technikával megszerkesztett sejteket egy páciens szervezetébe. A beteg agresszív tüdőrákban szenved, és a chengdui Nyugat-Kínai Kórházban egy klinikai vizsgálat részét képezte az injekció.

Az „emberkísérletek” folyamán, Kínában már számos, a sejtek átstrukturálásán alapuló technikát kipróbáltak, és a tudósok izgalmasnak találták az eredményeket. Az új CRISPR módszer azonban egyszerűbb és hatékonyabb, mint a többi génszerkesztési metódus.

 A kínai csapat úgy véli, hogy a vívmányuk felgyorsítja majd a globális versenyt, hogy a génmódosított sejteket a kórházakban is felhasználják.

„Azt hiszem, ez előidézi majd a »Szputnyik 2.0-át«; vagyis orvosbiológiai fejlettségi párbaj kezdődik Kína és az Egyesült Államok között, ami fontos, mivel a verseny általában a végtermék minőségét is javítja” – mondta Carl June, a University of Pennsylvania immunterápia klinikai kutatója.

Ami az eljárást illeti, a kínai csapat először egy sor immunsejtet eltávolított a vizsgálati alany szervezetéből. A sejteket ezt követően a CRISPR-Cas9 metódussal megbuherálták.  A módszer egy DNS-vágó enzimet és egy fajta molekuláris kalauzt használ, mely utóbbi úgy van programozva, hogy PD-1 nevű fehérje termeléséért felelős génekhez vezesse az enzimet, hogy aztán általa szépen eltegye láb alól őket. A PD-1 protein általában lelassítja a szervezet immunválaszát, és így a rák növekedését is elősegíti.

A módosított sejtjét visszakapó páciens állítólag jól van, és nem sokára kap egy második injekciót is.