Jól muzsikálnak a SpaceX újrahasznosított rakétái
Másodszor sikerült renovált egységgel biztonságban landolnia a vállalatnak.

Pénteken egy bolgár kommunikációs műholdat a juttatott az űrbe a SpaceX Falcon 9 rakétája.

Míg a BulgariaSat-1 továbbhaladt a számára kiszemelt keringési pályája felé, a rakéta első fokozata visszatért a Persze, hogy még mindig szeretlek (Of Course I Still Love You) nevű drónhajóra.

A SpaceX már többször végrehajtott hasonló manővereket, de a mostani kiemelten nehéz kihívást jelentett. A januári, első bevetése után kipofozott egységnek most különösen magas pályára kellett küldenie a BulgariaSat-1-et. Ez azt jelenti, hogy a járműnek extra hőt kellett elszenvednie, amikor visszaérkezett a Föld légkörébe. A leszállás sem volt zökkenőmentes, viszont a Falcon 9 túlélte, ami lenyűgöző fejlemény.

Ez a második alkalom, hogy a SpaceX egy „használt” rakétával hajtotta végre a repülést, ami azt jelenti, hogy az eddigieknél jóval olcsóbban is nyélbe lehet ütni a kozmikus missziókat. Míg az első reciklált rakétának egy évig kellett várnia a bevetésig, a jelenlegi siker azt mutatja, hogy a SpaceX akár hat hónapon belül is fel tudja újítani a maga Falcon 9 rakétáit. A gyors renoválás kulcsfontosságú az űrrepülés költségeinek visszaszorításában. Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója abban reménykedik, hogy valamikor a jövőben a visszatérő egységeket már másnap vissza lehet majd küldeni az űrbe, ám ez nem holnap (2017. 06. 27-én) lesz.