hirdetés
hirdetés

Alternatív energia

Jók a kilátásai az átlátszó napelemeknek

Michigani tudósok kifejlesztettek egy olyan anyagot, amely a láthatatlan fényt képes átalakítani villamos energiává.

hirdetés

Az épületek és az autók ablakai tökéletes hellyel szolgálhatnak a tetőkre szerelt robusztus egységeket kiegészítő, átlátszó napelemek számára. A Michigan State University (MSU) kutatói éppen ezért olyan transzparens és műanyagszerű matériákat hoztak létre, amelyek az üvegre tapasztva, a panoráma eltakarása nélkül tudnak jelentős mennyiségű felhasználatlan energiát magukba szívni a környezetükből.

Richard Lunt, a Michigani Egyetem vegyészmérnöki és anyagtudományi docense szerint a láthatatlan fény begyűjtésével az ilyen anyagból készült eszközök hasonló villamosenergia-termelési potenciállal rendelkeznek, mint a tetőtéri napelemek.

Az átlátszó anyag (Fotó: Kurt Stepnitz)

A rendszer a napfény láthatatlan hullámhosszait elnyelő szerves molekulákkal működik. „Finomhangolással” el lehet érni, hogy az anyagok csak az ultraibolya és a közel-infravörös hullámhosszakat szívják magukba, hogy aztán ezt az energiát alakítsák át árammá.

A kutatók becslése szerint csak az USA-ban 5-7 milliárd négyzetméternyi üvegfelület van, és az átlátszó napenergia-technológiák akár az ország energiaszükségletének 40 százalékát is fedezni tudnák. Ez a potenciál a tetőtéri napelemek esetében is hasonló. Lunt azt állítja, hogy az energiatárolás optimalizásával a két módszer együttes alkalmazásával elméletileg (!) az ország csaknem teljes energiaigényét fedezni lehetne.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: R&D)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés