Jöhetnek az öngyógyító kütyük
Egy kaliforniai tudóscsapat olyan tinta kifejlesztésén dolgozik, amely azonnal kijavítja a készülékeinken keletkezett sérüléseket.


A Szilícium-völgy cégei csak úgy ontják magukból a különféle szerkentyűket, és ezeket hihetetlenül hatékonyan rá is sózzák a gyanútlan fogyasztókra. Murphy törvénye alapján azonban bizony ezek a kütyük az idő előrehaladtával óhatatlanul el is romlanak.

A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i lerakatában, egy mérnöki laborban a kutatók éppen azon munkálkodnak, hogy ezt a problémát orvosolni tudják. Olyan mágneses tintarészecskék kifejlesztésén dolgoznak, amelyek öngyógyítóvá teszik a készülékeket. Az ezzel az anyaggal kinyomtatott érzékelők törés vagy szakadás esetén mágneses módon egymáshoz kapcsolódnak, és így a szétesés első jeleire kijavítják az eszközöket.

„Éppen úgy, ahogy az emberi bőr nyújtható és öngyógyító, mi a nyomtatott elektronikus eszközöket is öngyógyító képességgel szerettük volna ellátni – nyilatkozta a The New York Times-nak Amay Bandodkar, a kutatócsoport egyik tagja. – Az eszközök néhány másodpercen belül kijavíthatják magukat, és újra és újra használatba lehet majd venni őket.”

A közzétett tanulmány a szövetekbe integrált szenzorok megalkotására fókuszált. Az így keletkezett okosruha a rajta létrehozott, legfeljebb 3 milliméteres bevágásokat 50 milliszekundum alatt helyreállította. A bemutató videóban a kicsiny izzó működéséért felelős szenzort kettényisszantják. Néhány másodperc múlva az érzékelőben a mágnesek a két darabot összehúzzák, mely által az izzó ismét felviláglik.

Az öngyógyító hatás előidézéséhez a csapat a tintába elegyítve tipikusan a hűtőszekrényeknél és a merevlemezeknél használt porított neodímium mágneseket vett igénybe. Ezek lehetővé teszik a további vegyületek és hő hozzáadásával dolgozó hagyományos folyamatok kiküszöbölését. Ezek a procedúrák akár több órát is felemészthetnek.

Bandodkar becslései szerint 10 dollárnyi festékkel „több száz kis eszközt" elő lehet állítani, amivel visszafogható a hulladéktermelődés mértéke, hiszen nem kell kidobnunk az elnyűtt használati tárgyainkat.