hirdetés
hirdetés

Jobb kezek voltak mindenütt

Hátborzongató felfedezést tettek az egyiptomi Avarisban ásató régészek. Kézfejeket találtak mindenütt.

hirdetés

Négy gödörben 16 emberi kézfejre bukkantak. A négyből két gödör az úgynevezett trónteremben volt és egy-egy kézfej feküdt bennük, a két másik gödörben, amely a palotán kívül van és időben későbbi a trónteremben találtaknál, 14 kezet találtak. A legkülönösebb az, hogy mindegyik jobb kézfej, egyetlen bal kezet sem találtak.

Manfred Bietak ásatásvezető a LiveScience-nek elmondta, az is furcsa, hogy a kezek elég nagyok, sőt néhány közülük kifejezetten méretes. A Kairótól délkeletre, a Nílus-deltában talált 3600 éves leletek a hükszoszok korából származnak, abból az időből, amikor ez az észak-kánaáni eredetűnek tartott nép Egyiptom egy része fölött is uralkodott és fővárosuk Avarisban, a mai Tell el-Dabában volt.

Amikor a kezeket eltemették, Hian (Szeuszerenré ) uralkodott fáraóként. Bietak szerint ezek a kézfejek az első bizonyítékai annak az egyiptomi ábrázolásokból és forrásokból ismert gyakorlatnak, hogy az ellenség levágott jobb kezéért a katonáknak aranyat adtak. Nem tudni, kiknek a kezeit találták meg, egyiptomiakét, vagy a hükszoszok más ellenségeiét, hiszen a hükszoszok Levantéban is harcoltak több nép ellen. De az is igaz, hogy az egyiptomiak is éltek ezzel a barbár szokással, vagyis lehetnek hükszoszok kezei is.

Karosszékben
A kutatók nem tudják, melyik nép találta ki ezt a szörnyű szokást, de kegyetlenkedésben nem volt hiány az ember történetében a múltban sem. Vannak ábrázolások például Eblából, amelyeken a harcosok büszkén vállukra vetve vitték az ellenség levágott fejét.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[113655] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés