Jelesre vizsgázott az Apple a Greenpeace-nél
A zöld szervezet legújabb jelentése környezetvédelmi szempontból osztályozza a világ legnagyobb internet-technológiai cégeinek működését.

Egyre zöldebb a cupertinói alma! A Greenpeace által ezen a héten kiadott, Click Clean nevű jelentés szerint legalábbis ez a trend. A beszámoló a legnagyobb internet technológiai vállalatok működését környezetvédelmi szempontból elemzi.

A természetvédő szervezet ezúttal főleg azt vizsgálta, hogy az Apple, a Google, a Facebook és a többi hasonló cég miként teszi még környezetbarátabbá az internetes szolgáltatásait.

Mint tudjuk, az internet csak úgy nyakalja az energiát, aminek fényében a természetvédők jelenleg a webes működés fenntarthatóságát figyelték; a hardvert és a gyártási folyamatokat pillanatnyilag mellőzték. Az Apple-nél például az iTunes és az iCloud volt terítéken, a Mac-ek és iPhone-ok most kimaradtak a sorból.

A cégek elemzése során a fő szempontok között szerepelt többek között az átláthatóság (mennyire voltak készek kiadni az illetőleges információkat), továbbá a megújuló energiaforrások (nap, szél, víz) iránti elkötelezettség is. Az Apple megfogadta, hogy addig nem nyugszik, amíg a felhő alapú számításait végző adatközpontjai 100 százalékban „zöld” árammal nem fognak működni. Az óriáscég hatalmas kínai napenergia-létesítmények építésére is ígéretet tett, és mint ilyen, csupa „A” minősítést kapott a Greenpeace-től a bizonyítványába. A Google-nél és a Facebooknál már be-becsúszott egy-két „B”, melyet részlegesen nukleáris, illetve szén és/vagy földgázalapú működésüknek köszönhetnek.

Az Amazon Web Services, az Oracle és a Dupont Fabros Technology „ellenőrzőjét” már „F”-ek tarkítják. Ez annyit jelent, hogy túlnyomó részt nem megújuló erőforrásokat használnak, a céljaikat illetően pedig nem siettek felvilágosítást adni.

A teljes jelentés ezen a linken megtalálható.