Jelentősen megkönnyíti a gyaloglást egy új lábszárvédő
A hadászattól az egészségügyig számos területen kiváló szolgálatot tehet a ruhadarab-szerűség.

Egy harvardi kutatócsoport olyan robotikus ruhadarabot (exosuit) alkotott, amelynek viselője járás közben jóval kevesebb energiát használ fel, vagyis könnyebbé teszi számára a gyaloglást. A Science Robotics-ban közzétett tanulmányuk szerint a szereléssel a maga (kábellel kikötött) nemében az energiafelhasználás eddigi legnagyobb mértékű csökkentését sikerült elérni.

A technika számos alkalmazási területen komoly szolgálatot tehet. A távoli területekre nehéz terhet cipelő katonák, illetve a például szélütést szenvedett, újból járni akaró betegek számára egyaránt komoly segítséget nyújthat.

„Egy hét egészséges személyből álló vizsgálati csoportnál világosan tapasztaltuk, hogy minél több támogatást kaptak a bokaízületek, annál több energiát tudtak megtakarítani a ruha viselői. A kikapcsolt exosuitban történő gyalogláshoz képest maximum 23 százalékos volt a redukció” -- magyarázza Conor Walsh, a szerkezetet kifejlesztő csapat vezetője. Amint elmondta, a kábeles exosuitok között nincs tudomásuk hatékonyabb szerkezetről.

A felszerelés nyúlékony, rugalmas anyagból készül, amellyel először beburkolják a vizsgálati alany vádlijait, majd pedig ezeket négy szíjjal egy, a derékon körbe tekert pánthoz csatlakoztatják. Egy motorral ezt követően energiát lövellnek a bokaízületekbe, hogy az így keletkező erő és mozgás utánozza a természetes lépés természetes emelőerejét.

A leírtak hatása, hogy a viselőnek drasztikusan kevesebb energiát kell befektetnie lábainak előre mozdításához.

A kutatók végül is arra a megállapításra jutottak, hogy az eszköz képes mérsékelni a csípőre és a bokára háruló munka mennyiségét, és így az izmok terhelését is enyhíteni tudja.