Jelentős rekordot döntött meg a NASA űrszondája
Ember alkotta objektum még nem készített a Földtől olyan távol fényképet, mint a New Horizons.

A Földtől valaha is a legtávolabbra tévedt, mesterséges objektumok egyikeként új rekordot állított fel a NASA New Horizons nevű űrszondája. Ember alkotta tárgy a bolygónktól soha olyan messze nem kattintott még el fotót, mint az űrügynökség büszkesége. Tőlünk 6,12 milliárd kilométerre történt meg az aktus.

A kép tárgya egy, a Kuiper-övben tartózkodó jeges szikla volt. A kontraszt növeléséhez az amerikai űrügynökség a nem kiemelkedő felbontású felvételt kiszínezte.

Miután a Plútót felkereste, a New Horizons most a Kuiper-öv 2014 MU69 fémjelzésű objektumát célozta be magának. A szonda jelenleg 41-szer olyan messze tartózkodik a bolygónktól, mint a Föld a Naptól. Idáig csak négy űrhajó, konkrétan a Voyager 1 és 2, valamint a Pioneer 10 és 11 jutott el ilyen távolra tőlünk.

A New Horizons érdeme, hogy példátlanul messze rögzített fényképet küldött haza a Földre.

Négy illusztris elődje azért nem fotózgatott, mert a kameráikat már az előtt kikapcsolták, mielőtt ilyen távolságba értek volna.

Amint azt már említettük, a New Horizons még mindig aktívan részt vesz egy küldetésben. Ugyan a Naprendszer pereméig tartó utazása alatt energiatakarékosság céljából hibernált üzemmódban halad, operátorai a fotózáshoz néha azért felébresztik a kameráját.

A lényeg, hogy a szonda által ellőtt képek a későbbiekben immár kizárólag egymás távolsági rekordját fogják (egy ideig) folyamatosan túllicitálni.