Javul az eredményesség, a termelékenység és a gazdaságosság
Ha a koptatási folyamatok optimalizálásáról van szó, a legnagyobb figyelem a munkagép technikára irányul. Az, hogy egy egyszerű koptatókö-cseréből jövedelmező folyamatoptimalizálás jöhet létre, mutatja a Dörfler & Schmidt Präzisionsfinish cég példája. A Röslernek az új habmentes koptatókövére történő átállásával a folyamatbiztonságot, termelékenységet és a hatékonyságot lehetett javítani.

Az 1998-ban alapított Dörfler & Schmidt Präzisionsfinish GmbH portfóliója magába foglalja a sorjátlanítást, élkerekítést, simítást, polírozást, mattírozást, szerkezetkialakítást, revétlenítést és a tisztítást. A szolgáltató ehhez olyan technológiákat alkalmaz, mint a koptatás, szórás vagy csiszolás, melyekkel mindenféle fém, műanyag valamint kerámia, üveg és fa alkatrészek megmunkálását teszi lehetővé néhány milliméteres mérettől egészen a 60 centiméteres átmérőig. A bajor Kammerstein településen található családi vállalkozás vevői az autógyártás- és beszállító-ipar, a gépgyártás, az elektronika és az orvostechnika valamint az ékszer- és fogyasztói cikkgyártók résztvevői.

Csiszolástechnika minden variációban

A heterogén vevői szerkezet miatt nagyon különböző követelményeknek kell a felületeknek megfelelniük. „Legtöbbször a sorjátlanítást és az élkerekítést keresik a vevők. Gyakran például olyan szerszámok esetén mint a marógépek és a forgató-vágógépek, pontosan meghatározott lekerekítéseket kell létrehozni. Olyan további munkadaraboknak, mint a golyóscsapágy-gyűrűk a megmunkálás után előre megadott érdességgel kell rendelkezniük, miközben az ékszerek és kiegészítők esetén inkább a kinézeten van a hangsúly, emeli ki Felix Dörfler, az ügyvezető asszisztense.

„Annak érdekében, hogy ezen feladatokhoz műszakilag és gazdaságilag az optimális folyamatot lehessen használni, a vállalkozás összesen 33 munkagéppel rendelkezik, melyek az összes, a piacon elérhető koptatási eljárást lefedik. „A különböző szerkezeti anyagok részére a folyamatvíz-előkészítés során különböző folyamatokkal dolgozunk. Ezért használunk öt centrifugát, melyek – mint a koptatógépeink nagy része – Rösler gyártmány, mondja Felix Dörfler. A koptatóanyag területén is a Dörfler & Schmidt elsősorban Rösler termékeket használ. A koptatótestek és a megmunkáló szerek folyamatosan kitűnő minősége valamint a Customer Experience Center általi folyamatfejlesztés és -optimalizálás csak néhány indok arra, hogy a kezdetektől fogva a Rösler megoldásaiban bízunk, egészíti ki mondandóját az asszisztens.

A folyamat közben keletkező hab az új koptatókövel már a múlté

Az a probléma, mely minden, műanyag koptatókövel végzett koptatási folyamat esetén – még az úgynevezett habcsökkentő típusoknál is – egyre inkább előfordul, az maga a habképződés, amely a víz minőségétől függően különböző erősségű. Ahhoz, hogy ennek előfordulását csökkentsük, általában valamilyen speciális adalékot használunk. Ez fordult elő a Dörfler & Schmidt cég munkája során is. „A kereken 40 mm hosszú, nemesacél huzalszakaszok sorjátlanítása és élkerekítése esetén nagy csiszolási- és koptató teljesítményre van szükségünk. A habképződés miatt egy bizonyos puffer-hatás jön létre a szerkezeti elemek és a koptatókövek között, amely a koptatási hatást gyengíti. A megmunkálási eredmény ezért az utóbbi időben már nem volt olyan stabil, magyarázza Felix Dörfler. De nem csak a megmunkálási időhosszabbodás jelent többletráfordítást. A munkadarabok és a koptatókövek egymástól történő szétválasztását is nehezíti a habképződés, és ez már nem úgy működik, mint ahogy megszoktuk. Végül már hab távozott a folyamatvízelőkészítés során a centrifugákban, ami szennyezte a berendezést és a környezetet is.

Erre a problémára reagálva javasolta a Rösler cég illetékes területi képviselője 2020 júliusában, hogy használjuk az alkalmazott műanyag koptatókö újonnan fejlesztett, habmentes típusát. Valamennyi, műanyag alap-koptatókö számára kínálja a Rösler cég 2021 eleje óta a habmentes N-típust, mely esetében a geometria, a méret és a koptatási minöség azonos az eddigi termékkel. Mivel a koptatókö-csere semmilyen további folyamat- vagy berendezés-beállítást nem tett szükségessé, megfogadta a vállalat ezt a tanácsot.

A folyamat stabil, a hatékonyság nő, és a tartósság is javul

A Dörfler & Schmidt az új koptatókö egyik első felhasználója, és kereken kilenc hónapja dolgozik a habmentes típussal. Az első tesztfázis megmutatta, hogy a megkövetelt megmunkálási eredményt a megadott időn belül folyamatbiztonság mellett lehetett elérni, és a különválasztás is megbízhatóan működik. A habmentes típusra történő koptatókö-cserének köszönhetően a folyamat monitorozása is jelentősen leegyszerűsödött és már kevésbé időigényes, mivel az utómegmunkálási időtartam megszűnt, ami végül a gazdaságosság javulásához vezetett. Kiegészítésképpen a folyamatvíz hosszabb időtartamig használható, ezzel csökkent az adalékok felhasználása, ami különösen a környezeti- és tartóssági szempontok miatt jelentős.

„A habmentes koptatóköveket eddig két berendezésben használtuk, az állásidők és a koptatási tulajdonságok ugyanolyan jók, mint az alaptípusnál. Összességében a folyamatainkat gazdaságosabbá tettük anélkül, hogy a minőség rosszabbodott volna. Ezért további műanyag koptatóköveket fogjuk a habmentes kivitelre cserélni”, jegyzi meg Felix Dörfler.