Izzadó robotujj
„Verejtékezéssel” akadályozza meg saját túlmelegedését a Cornell Egyetem tudósainak puha robotja.

Izzadásra képes, kakastaréj-szalonna-szerű robotujjat hoztak létre a Cornell Egyetem tudósai. A remények szerint az élőlényekre jellemző, fiziológiai folyamat lemásolásával a jövőben meg lehetne akadályozni, hogy a robotok túlmelegedjenek.

A puha robotok azért hasznosak, mert fölöttébb ellenállóak a sérülésekkel szemben és a csúszós objektumokat könnyebb megragadni velük. A mesterséges verejtékezés alkalmazásával az ilyen eszközökkel melegebb környezetben, forróbb tárgyak kezelésére nyílhat lehetőség.

Forrás: Cornell University/Facebook Reality Labs/AAAS

A kutatók által kifejlesztett, mesterséges testrészek hajlékonyak és nyúlékonyak. Az ujjak külső részét egy olyan gyanta alkotja, amely 30 Celsius-fok fölé hevítve kitágul, 40 Celsius-fok fölött pedig összehúzódik. A kutatók a gyantába mikroszkopikus pórusokat fúrtak, amelyek 30 Celsius-fokig nem eresztik át magukon a vizet. Ennél melegebb környezetben a kitáguló gyanta a lyukakat is felnyitja, és így kiereszti a belézárt vizet. A még magasabb hőmérsékletek között bekövetkező összeszűkülés csak elősegíti a folyadék távozását.

A „verejtékező” ujjak ventilációnak kitéve a száraz megfelelőiknél hatszor gyorsabban hűlnek le.

A tudósok szerint a technológia a robotokat vagy más gépeket a „forró helyzetekben” hűvösebben tarthatná a környezetüknél. A pórusok emellett a folyadékok vizsgálata céljából mintavételezésre is alkalmasak lehetnek, vagy a segítségükkel a robotokat könnyebben lehetne bevonni folyékony védőanyagokkal.