Itt egy újabb aszteroida-eltérítő módszer
Az eddig kiötlött megoldásoknál olcsóbb, de csak meghatározott körülmények alkalmazható technikát terveltek ki a Földet potenciálisan veszélyeztető kisbolygók pályájának módosításához.

Tudományos körökben (is) állandóan folyik az ötletelés, hogy miként lehetne a Földet esetlegesen veszélyeztető aszteroidákat letéríteni a pályájukról. Felmerült például, hogy az ilyen objektumokat rakétával vennék rá, hogy másik úti célt válasszanak maguknak, ám a robbanás során keletkezett törmelékek között még mindig akadhatna néhány, amely eltántorítatlanul haladna tovább a bolygónk irányába.

A legújabb gondolatkísérlet központi eleme tulajdonképpen egy kötél. A koncepció lényege, hogy a baljós kozmikus vágányon haladó kisbolygóhoz ezzel a pányvával egy másik, kisebb sziklát rögzítenének, aminek következtében, tömegközéppontjának eltolódása miatt a nagyobb égitest irányt változtatna.

Minthogy a valóságban nem tudták letesztelni, a tudósok a Bennu nevű aszteroida szimulált hasonmásán ellenőrizték a technikát. A végső megállapítás szerint a módszer működhet, de csak bizonyos körülmények.

Ha például a kisbolygó a semmiből bukkanna elő, nem lenne idő a rendszer hosszadalmas előkészítésére, és gyorsabban kivitelezhető megoldást kellene alkalmazniuk a szakembereknek.