Itt az idő, hogy máshogy álljunk a globális ellátási láncokhoz
A Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint az ipar 4.0-át sem lehet fekete-fehér kérdésnek tekinteni, sokkal árnyaltabb a kép annál, hogy egyszerű üzenetek alapján tájékozódjunk. Ráadásul az olyan globális események, mint a koronavírus-járvány a teljes termelési logikát, a fogyasztói elvárások ellenére is átformálhatják.

Jeránek Tamással az Index újságírója, Gabay Balázs beszélgetett, ezt az interjút igyekszünk összefoglalni olvasóinknak. A beszélgetés olyan témákat érintett, mint a hazai gazdasági növekedés, az alapanyaghiány és az árak növekedése, a globalizációra váró kihívások, az ipar 4.0-val kapcsolatos szkepticizmus, illetve a klímasemlegesség.

Nézzük az interjú hat legfontosabb állítását!

Jeránek Tamás, Siemens Zrt. Forrás: Index

Visszaesésből a növekedési pályára 

Bár a járványhelyzet minden nemzetgazdaságot és a teljes világot megrázta, az elemzők is komoly növekedésre számítottak 2021-et tekintve. Ez jórészt be is jött, a Siemens azonban még ezeket az egyébként sem szerény elvárásokat is felülmúlta. Ahogy sok szektor és gazdaság is jobban teljesített, mint ahogy arra számítottunk volna.

„Külön öröm viszont, hogy gyorsan sikerült kimászni a gödörből, ami világpiaci tendencia, nem magyar sajátosság. Örülhetünk, hogy nyitott a gazdaságunk, és sok külföldi beruházás jön, fontos beruházási célpont Magyarország.” – a vállalatvezető szerint a pandémiát követő időszakban tapasztalható növekedés minden tekintetben további bizakodásra ad okot. Ez pedig a teljes vállalatcsoport eredményein és várakozásain is tapasztalható. A jövőre vonatkozó konkrétumokat azonban csak a pénzügyi év szeptemberi zárása után mondana.

Csiphiány: Amikor mindenki ugyanazt akarja

Minden ágazatba és gyakorlatilag a világ minden pontjára begyűrűzött az alapanyaghiány. Jeránek Tamás szerint a kiindulópont, ahogy a Siemens esetében is, sokszor a csipgyártáshoz szükséges anyagok készletének visszaesése és a gyártásuk leállása volt.

„Mivel sokkal többet voltunk otthon – több tévére, kütyüre, játékkonzolra volt igény, így az elektronikai szórakoztatóipar szükséglete még jobban ráerősített a negatív tendenciára, és szívta fel az egyre szűkösebbé váló csipkínálatot. Aztán sorra hiánycikk lett a műanyag és a fém is, alapanyaghiány alakult ki, megjelent a dominóhatás.” – fogalmazza meg az interjúban, hogy tulajdonképpen a szektorok itt értek össze, a csipek lettek a mindenki által keresett – és hiányolt – létfontosságú alkatrészek.

Nincs többé just-in-time? 

Sokan és sokszor mondták már, hogy a járvány után nem lesz minden a régi. Át kell értékelnünk azt, ahogy a termelésről és főleg azt, ahogy a globális termelési láncról gondolkodunk. Jeránek Tamás szerint: „A covid előtti, ma megrendelem, holnap elkészül, harmadnap a polcon a termék típusú teljesítés sokszor már nem reális, és erre hosszú távon fel kell készülni." – vagyis a klasszikus just-in-time termelési logikát nem tudjuk a megszokott formában fenntartani, vagy csak nagyon magas áron.

Épp ezért a vállalatoknak új megközelítéseket kell alkalmazniuk, mérlegelve a gyártás lokális lehetőségét, a vállalat saját folyamatainak tempóját vagy a döntéshozatalt. Olyan belső tényezőkön kell változtatniuk, amelyek kevésbé kitettek a globális hatásoknak.

Ugyanakkor a Siemens korábbi fókuszváltása – elsők között kapcsolódott be az ipar 4.0 megoldások fejlesztésébe és alkalmazta ezt a termelési megközelítést – kifizetődőnek látszik. Ha nem is érhető el azonnal minden téren a korábban tapasztalt gyorsaság, a vállalatcsoport meg tudta őrizni gyors reakcióidejét és a digitalizációnak köszönhetően könnyebben tud extra termelési kapacitásokat bevonni, amikor arra szükség mutatkozik.

Jeránek Tamás, Siemens Zrt. Forrás: Index

Az ipar 4.0 nem rugaszkodik el a valóságtól

Olyannyira nem, hogy ma már gyakorlatilag mindenhol találkozhatunk kisebb-nagyobb ipar 4.0 fejlesztésekkel. Azonban a vállalatvezető szerint „Minden részletre kiterjedő technológiai fejlesztést egyszerre nem reális megvalósítani, már csak pénzügyi oldalról sem.” A digitalizációra és az automatizációra sem érdemes úgy tekintenünk, hogy teljesen robotizált „üres” üzemekben folyik majd a munka, ahol emberekre már nincs is szükség. Ez ráadásul egyáltalán nem racionális, fontos, hogy a cégvezetők megtalálják mit kell és érdemes automatizálni és mit nem. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy lépjenek és éljenek a támogatás adta lehetőségekkel a kkv-szektor szereplői is.

És persze a negyedik ipari forradalom túl a digitalizáción, az automatizáción és az egyedi igényekre adott válaszokon, magába foglalja a minőségszemléletet és a környezettudatos működésre való törekvést is.

Egyedi tömeggyártásra van igény

Gyorsan, a saját igényeinknek megfelelő, magas minőségű termékeket szeretnénk fogyasztóként és ipari felhasználóként egyaránt. Ehhez olyan termelőüzemekre van szükség, ahol nemcsak a sztenderd sorozatgyártásra, hanem a termékek speciális változatainak előállítására is van lehetőség. Tökéletes példa erre a Jeránek Tamás által is felvetett autóipari példa: „Hadd hozzak egy példát egy nagy autógyártó adatelemzéséből: átlagban ugyanazt a felszereltségű autót egy év alatt mindösszesen 1,2-szer rakták össze. Ezt hívják egyedi tömeggyártásnak."

Tehát annak ellenére, hogy az azonnaliságból engednünk kell, a fogyasztói elvárások nem teszik lehetővé, hogy ne törekedjünk az „egyedi tömeggyártásra”, a kusztomizációra minden szektorban és minden olyan termék esetén, ahol a felhasználók ezt igénylik.

Karbonsemlegesség 2030-ra

A határozott vállalás mögött határozott tervek és tettek állnak. Siemens törekvése, hogy kibocsátását minimálisra csökkentse és nettó karbonsemlegessé váljon. Ezt pedig nemcsak a vállalat üzemeiben tekintik szempontnak, hanem felhasználóikat is igyekeznek abban támogatni, hogy környezetkímélőbb működési módokra álljanak át a Siemens eszközeinek segítségével.

Az interjúban Jeránek Tamás megemlíti továbbá, hogy a Siemens a zöldenergia-termelésben is aktív szerepet vállal, fővállalkozó a Németország egyik legnagyobb zöldhidrogénüzemének megvalósításában.

A vezérigazgató hangúlyozta: a Siemens ma már, mint high-tech cég működik, amely a vállalatok számára fejleszt jól alkalmazható megoldásokat.