Itt a Volvo első környezetbarát acélból készült járműve
Egy SSAB nevű vállalattal együttműködésben jelentős részben környezetbarát acél alkotta teherhordó járművet hozott létre a Volvo.

Tetemes részben fosszilis összetevőktől mentes acélból készült járművet mutatott be a Volvo. Egy SSAB nevű vállalat bocsátotta az autógyártó rendelkezésére a környezetbarát anyagot. Az újabban leleplezett jövevény egész konkrétan egy bányákban és kőfejtőkben is alkalmazható, elektromos maghajtású, négykerekű, tehermozgató gépezet.

Amellett, hogy a jármű működés közben sem bocsát semmilyen üvegházhatású gázt a levegőbe, önjáróan közlekedik, vagyis a platójára pakolt rakományokat előre beprogramozott útvonalon, külső irányítás nélkül tudja elfuvarozni a rendeltetési helyükre.

Az acélgyártás során a vasércből jellemzően szén segítségével távolítják el az oxigént, de a SSAB kidolgozott egy procedúrát, amelynek keretében a szenet akár elektrolízissel előállított hidrogénnel is helyettesíteni lehet.

A Forbes tájékoztatása szerint az egész jármű azért nem nevezhető maradéktalanul kibocsátásmentesnek, mert a külső beszállítóktól származó elemekben – például az elektromos motorban – található acél hagyományos módszerekkel készül. Mind ennek ellenére Lars Stenqvist, a Volvo Group technológiai vezetője nem győzi hangsúlyozni, hogy a járművet felépítő fém nagy része környezetbarát. A "szénsemleges" acél egész konkrétan a gép 8,2 tonnás össztömegének 40 százalékát (3 tonnát) teszi ki, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a fennmaradó súlyból a megtermett kerekek szintén tekintélyes mértékben részesednek.

Ha minden jól megy, a jármű kisüzemi gyártását a Volvo akár már 2022-ben elindíthatja, és ha kellő mennyiségű alapanyag összegyűlik, a termelés felfuttatása is hamarosan megkezdődhet.