hirdetés
hirdetés

Képzőművészet

Itt a magyar királynő férje

Első királynőnk, Mária férjének, Orléans-i Lajosnak a portréját fedezték fel a Pradóban. A festményt 850 ezer euróért vette meg a múzeum.

hirdetés

A madridi Prado Múzeumnak 2011-ben egy Spanyolországban élő francia család egy 15. századi festményt kínált eladásra. Az Imádság a kertben (Oración en el Huerto) című kép restaurálása során a szakértők egy különös alakot fedeztek fel: Orléans-i Lajos herceg térdepel a bal alsó sarokban. A festmény Jézust és három apostolt ábrázol, amint az őket a csillagos kék égboltról figyelő Istenhez imádkoznak. Amikor a restaurátorok megröntgenezték és beszkennelték a meglepően jó állapotban lévő, de felülfestett képet, majd elkezdték a később ráfestett rétegeket lefejteni, jól láthatóvá vált az eredeti festményen lévő két figura, egy erősen kopaszodó, vörös hajú, vörös ruhába öltözött nemes úr egy zöld ruhában lévő nő társaságában.

A térdeplő férfit jelképéről, ruhájának ujját díszítő aranyozott csalánlevelekről azonosították. A nő a család patrónusa, Szent Ágnes. A felfedezés azért különleges, mert Lajosról (1372-1407) csak kevés portré maradt fenn, és ez az egyetlen, amit fára festettek. A jó állapotban lévő festmény önmagában is értékes, mivel a francia forradalom alatt szisztematikusan pusztították el a korai francia képeket, így ezekből nem sok maradt fenn – mondta el az AFP-nek Maria Antonia Lopez de Asiain, a múzeum szakértője, aki azt is hozzátette: a herceg testtartása és a kezében tartott tekercs, amelyen temetési ima olvasható, azt jelzi, hogy közvetlenül halála után rendelte meg a festményt a családja.

A kép kis méretéből (56 x 42 cm) az is kiderült, hogy valakinek a magánszentélyében állt – nyilatkozta az AFP-nek Lopez de Asiain. Az alkotó Colart de Laon, a herceg személyi festője lehetett. A végül eredeti állapotában helyreállított festmény ritka szép, élénk színeivel kora egyik remeke. A képet a Prado 850 ezer euróért (251 millió forintért) vásárolta meg.

Karosszékben
Nagy Lajos királyunknak nem született fia, ezért fiúsította lányát, Máriát, akit a király halála után 11 évesen koronáztak királlyá 1382-ben. Habár Luxemburgi Zsigmond volt a jegyese, 1385-ben inkább Lajossal, a francia király testvérével kötött házasságot - képviselők útján. Zsigmond azonban néhány hónappal később fegyverrel szerzett érvényt házassági igényeinek, és kikényszerítette házasságát Máriával. Lajos ekkor visszalépett. A gyermeket váró királynő 1395-ben lovasbalesetben halt meg gyermekével együtt. Lajos herceg ezalatt egyre aktívabban politizált Franciaországban, mivel fivérén, VI. Őrült Károlyon betegsége egyre jobban elhatalmasodott. 1407-ben, 35 éves korában ellenlábasai Párizsban, a nyílt utcán kaszabolták le. 
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[126339] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés