Itt a Facebook internetközvetítő drónja
A pilóta nélküli „Tether antenna” egyszerre akár több hónapot is el tud tölteni a levegőben.

Az internetkapcsolat sokak számára már olyan, mint a levegő: mind a kettő létezését természetesnek veszik. Persze csak, amíg rendelkezésre állnak. Egyes katasztrófahelyzetekben a kommunikáció megkönnyítéséhez a Facebook éppen ezért rukkolt elő a maga „Tether antenna” nevű fejlesztésével. A szerkezet lényegében egy kicsi, pilóta nélküli helikopter, amely rá tud csatlakozni az épen maradt optikai szálas vezetékekre, és a világhálót a földtől akár pár száz láb (egy-kétszáz méter) magasságból is ki tudja sugározni a környezetébe.

A Facebook Developers blogjának egyik üzenete szerint, amikor kész lesz, a technológiát azonnal be lehet majd vetni, és a drónok a levegőben egyhuzamban akár hónapokig üzemképesek maradhatnak, hogy a talaj menti kommunikáció helyreállításáig összeköttetést biztosítsanak a közösség tagjai között.

A Facebook bevallása szerint még mindig a technológia kifejlesztésének korai szakaszában vannak, és a használat előtt nagyon sok munkára lesz még szükség. A törekvés mindenesetre jól szemlélteti, hogy Mark Zuckerberg fejében úgy terjedelemben, mint humanitárius szempontból azért nagyobb ívű tervek is motoszkálnak a kiterjesztett valóság újfajta felhasználásainál.