Ismét amerikai a világ legerősebb szuperkomputere
A számítógépet mesterségesintelligencia-szoftver futtatására optimalizálták.

A szuperszámítógépek területén Amerika egy ideje már rendre kicsit lecsúszott a trónról. 2013 óta idáig Kína büszkélkedhetett a leggyorsabb komputerrel, és tavaly a második helyet is elhappolta a versenytársak elől. A status quo azonban most megváltozott, mint hogy 2012 óta először az aktuális éllovasnak immár ismét egy Egyesült Államok-beli behemót számít.

Az ifjú szuperkomputer neve Summit, és az Oak Ridge National Laboratory egyik létesítményében terpeszkedik el. Másodpercenként 200 billiárd számítást tud elvégezni, vagyis egy átlagos személyi számítógépnél egymilliószor, a jelenlegi csúcstartónál pedig kétszer dolgozik lendületesebben. A gép 37 000 processzort tartalmaz, illetve az alapterülete akkora, mint két teniszpálya.

A Summitot nem a sebessége, hanem a rendeltetése teszi különlegessé. A többi szuperszámítógéppel szemben az új jövevény figyelmét főleg a mesterséges intelligencia fogja lekötni. A gépben 28 ezer, a gépi tanulási algoritmusokra optimalizált grafikus processzor helyezkedik el.

A mesterséges intelligencia a képfelismeréstől az autonóm kocsikon keresztül a videójátékokig ma már csaknem az élet összes szegletében jelen van. A tudomány és a technológia berkeiben a gépi tanulás szintén rengeteg áttörést hozott. Ez annyit jelent, hogy a létező legbonyolultabb gép tanulási algoritmusokkal is elboldoguló komputer értéke gyakorlatilag felbecsülhetetlen.

Hatalmas teljesítménye Summit számára lehetővé teszi, hogy például gépi tanulás segítségével rengeteg, a csillagászatban, a kémiában vagy a biológiában idáig teljesíthetetlen feladattal megbirkózzon. A teleszkópok felvételein például az eddigieknél hatékonyabban szűrheti majd ki a figyelemre méltó objektumokat. A fehérjék struktúrájának feltárása céljából a komplex DNS-elemzések elvégzéséhez szintén ideális lesz a berendezés.

Tekintve, hogy az emberi mohóság kielégíthetetlen, már most mindenki (az USA is) azon fáradozik, hogy valahogy egy másodpercenként egy quintillió (1030) számítás elvégzésére képes komputert megépítsen. Summit utódja, Aurora érkezése 2021-re várható; Amerika vele talán majd át tudja verekedni magát az (ideiglenes) álomhatáron.