iPhone 7: a száraz tények
A kiszivárgott pletykákkal harmonizáló tulajdonságokkal lépett színre az Apple telefonjának ügyeletes trónörököse.

A megszokott őszi San Francisco-i bemutatója keretében az Apple lerántotta a leplet menetrend szerinti legújabb telefonjáról.

Az iPhone 7 12 megapixeles kamerával és rozsdamentes acél Apple-szimbólummal örvendezteti meg a felhasználókat. A telefon öt színben, jelesül ezüst/fehér, arany/fehér, rózsaszín/arany, fekete és „koromfekete” árnyalatokban érkezik a boltokba. Külsőre a friss jövevények alig változtak meg az egy éve bemutatott ráncfelvarrott generációhoz, a 6s-es elődjeikhez képest.


Az előző írásunkból elővilágló várakozásokkal összhangban az Apple bejelentette, hogy búcsút int a standard fülhallgató-bemenetnek. A jack-csatlakozás mostanáig gyakorlatilag végigkísérte a szórakoztató elektronika iparágának fejlődését, így sokaknak bizonyosan szívfájdalmat okoz, hogy az iPhone 7-ről száműzik a portot. A cég lightning-csatlakozással és az ahhoz illeszkedő fülhallgatóval, illetve egy, a lightning-bemenetet 3,5 mm-esre konvertáló adapterrel szállítja a telefonokat. Bármilyen nehéz is az elszakadás, a lépésnek később feltételezhetően pozitív logisztikai hozadékai lesznek.

Az Apple idén nagy hangsúlyt fektetett a kamerája továbbfejlesztésére. Az optikai képstabilizáció mind a két modell (iPhone 7 és iPhone 7 Plus) hátsó kameráján „befigyel”. Az iPhone 6-hoz hasonlóan a fizikailag mozgó lencsékkel a felhasználó kezének kisebb mozdulatait (pl. remegésénél) stabilabb fotók készítésére nyílik lehetőség. JPG fájlok mellett a telefon a RAW formátumot is támogatni fogja. Az elülső kamera öt- helyett immár hétpixeles felbontással büszkélkedhet. Az iPhone 7 Plus egy második lencsével is gazdagodik. Az egyik széles látószögű lencse, a másik pedig egy teleobjektív. A telefon a digitális és az optikai képalkotást kombinálva 10-szeres nagyításra képes. Az iPhone 7 a plusszos nagytestvére hardverét és szoftverét használja a telefon mélységélesség-képességeinek javításához.


Az újságírók sokévnyi panaszkodása után tárhely tekintetében az Apple végre sutba vágta a 16 GB-os belépő szintet. A legalacsonyabb kapacitású modell immár 32 GB-os GB solid-state drive-val (SSD – félvezető alapú meghajtó) jelenik meg a boltokban.

Amint azt a pusztán szóbeszédre építő cikkünkben is megelőlegeztük, az iPhone 7 home gombja nyomásérzékennyé válik, vagyis fizikai elváltozás nélkül fogadja majd be a parancsokat. A működés az egyes előző eszközök Force Touch és 3D Touch technológiáját juttathatja az eszünkbe. A „billentyű” a vállalat haptikus motorját alkalmazza, amellyel gyakorlatilag visszaklikkel a felhasználóra. A gomb megváltozott közvetítő szerepet kap, és például a szöveges üzenetek vagy hívások egyedi rezgésekkel értesítenek bennünket, továbbá a harmadik féltől származó programok is saját bejáratú visszacsatolásokkal kommunikálhatnak az ügyfelekkel.

A hardver terén gyakorlatilag mind a két telefon ugyanolyan. Jóllehet, a kisebb változat kijelzője csupán 4,7, a nagyobbé pedig 5,5 hüvelykes, ám mindkettejük „lelke” az az új A10 chip, amellyel a gyártó szerint a világ leggyorsabb telefonjává lépnek elő.

Az átalakított fejhallgatók mellett a cég egy újszerű, különálló, vezeték nélküli változattal is előrukkolt. Apple AirPod a neve a bárminemű kábelt nélkülöző kiegészítőnek. Az utóbbi természetesen a telefon részéről megkapja a megkövetelt technológiai támogatást is egy „W1” chip formájában, amelynek célja kimondottan a külső eszközök vezeték nélküli csatlakoztatásának problémamentessé tétele. 

A szolgáltatótól független iPhone 7 szerződés nélküli alapára 649 dollár (kb. 178 ezer forint), ami persze a tárhely és a képernyő növekedésével (Plus modellek) szintén emelkedik.