Ipar 4.0 mintarendszeren tanulhatnak a jövő technikusai
A Festo tegnap átadott, ipar 4.0 moduláris kiberfizikai gyártósori mintarendszere a budapesti műszaki szakképzés diákjait segíti hozzá a piacképes ismeretek elsajátításához.

A legmodernebb oktatási módszerek segítségével sajátíthatják el az ipari digitalizációhoz kapcsolódó technológiák alkalmazását azok a középiskolások, akik a Festo MPS (Modular Production System) ipar 4.0 oktatási mintarendszerével készülnek fel a negyedik ipari forradalom mindennapi próbatételeire. Tehetik ezt a jelenlegi tanév második félévétől a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) diákjai, ahol a hangsúlyos mechatronikai és automatikai képzés oktatási rendszereit kiegészítették a moduláris mintarendszer MPS 203 I4.0 változatával.

„A magyar szakképzésben egyedülállónak számít a Festo ipar 4-0-s mintarendszerének alkalmazása. A BMSZC több mint nyolcezer diákja közül mintegy négyezer valamilyen, az informatikához szorosan kötődő szakon tanul, de a hallgatók többsége legalább érintőlegesen találkozik az informatikával és a napjainkban az informatikával összefonódott ipari termelési megoldásokkal (MES-rendszerek, RFID-azonosítás, adatgyűjtés, PLC-programozás, hálózatkonfigurálás stb.). Ezért jelent lényeges előrelépést a jelenleg sok esetben hiányzó, jól képzett technikusi munkavállalói réteg kinevelésében a legkorszerűbb ipari technikákat leképező oktatási rendszer alkalmazása. A BMSZC 12 tagintézménye közül a most induló félévtől a Festo rendszere hat szakképző hely nappali és esti tagozatos diákjainak oktatását segíti majd, akik az adott szakképzettségen felül ipar 4.0 igazolást is kapnak tanulmányaik sikeres elvégzésekor” – mondta el a mintarendszer ünnepélyes átadásán Molnárné Rénes Éva, a Budapesti Műszaki Szakképzési Központ főigazgatója.

Az oktatórendszer hozzájárul a tanműhelyek digitális átalakításához (forrás: Festo)

Az MPS kiberfizikai oktatórendszer nagyban hozzájárul a szakképzésben már meglévő tanműhelyek digitális átalakításához. A rendszer azonban önmagában közel sem elegendő a céljai eléréséhez, ehhez a mintaösszeállításon felül a Festo többnyelvű tananyagot és a szaktanárok felkészítését és továbbképzését is kínálja a szakképzési központnak.

„A németországban az ipar 4.0 egyik éllovasának számító, közel százéves múltra visszatekintő, máig is családi tulajdonban álló Festo mára hazánkban is az okos termelési rendszerek elterjesztésének egyik vezéralakja lett.  A jövő technológiai igényeire reflektáló szakembereket képzését támogató, kiberfizikai gyártósori mintarendszer használatba vétele összhangban van a vállalat alapelvével, miszerint az ipari gyártás középpontjában mindig is az emberi munkaerő áll” – tette hozzá Szövényi-Lux Márton, a Festo Kft. ügyvezetője.

Az alábbi videón egy kiterjedtebb MPS 203 I4.0 rendszer látható működés közben.