Interkontinentális ballisztikus teherrakéták
Az amerikai légierő egyik legújabb koncepciója egyesek szemében akár Kolumbusz tojásának is tűnhet.

Az Egyesült Államok a teherszállító repülőgépek páratlan flottáját használja, hogy a legkülönbözőbb rakományokat a világ minden szegletébe viszonylag gyorsan el tudja juttatni. Úgy látszik, az a bizonyos „viszonylag” kicsit szúrja a szemét az amerikai légierőnek. A szervezet éppen ezért tette fel magának kérdést: mi lenne, ha inkább interkontinentális ballisztikus rakétákkal végeznénk el a szállítmányozási feladatokat?

Amint azt a légierő elárulta, egy Dallas környéki katonai szimpóziumon néhány, a területtől nem teljesen idegen profilú magáncéggel (pl. SpaceX) már számba vették a lehetőségeket.

A Lockheed C-5 Galaxy nevű teherszállító repülőgép a felszállási helyétől mért legtávolabbi földfelszíni pontra 150 tonna rakományt tíz óra alatt tud eljuttatni, ami elismerésre méltó teljesítmény. Egy interkontinentális ballisztikus rakétával (ICBM) ugyanakkor ugyanezt a küldetést nagyjából fél óra alatt teljesíteni lehetne. Számos vészhelyzetben – például a vegyi fegyverek ellenszerének leszállításánál, a megkárosodott eszközök lecserélésénél vagy a lőszerutánpótlásnál – a gyorsaság életeket menthet, vagy akár a missziók sikerességének záloga is lehet.

Az amerikai légierő a legalábbis részleges váltáshoz már rendelkezik a szükséges tapasztalattal és technológiával. A műholdfellövésben és az űrbéli közlekedésben szerzett jártassága mellett hatalmas nukleáris ICBM-arzenállal rendelkezik. Az ilyen rakéták röppályája még a Nemzetközi Űrállomásnál is magasabban tetőzik, illetve a szerkezetek célpontjainak koordinátái is percek alatt módosíthatók.

A teherszállító rakéták a rendeltetésük miatt nagyobbak lennének a jelenlegi ICBM-eknél. A légierő szerint némely küldetésben akár a jelenleg fejlesztés alatt álló SpaceX Big Falcon Rocket is „átvehetné a terhet”  C-5-ösöktől.

A rendszer keretében az USA az űrkikötőkön már előre elkészítve tárolná a rakományokat, hogy aztán azokat szükség esetén azonnal felpakolhassa a rakétákra. A kézbesítés „utolsó mérföldjét” pedig például irányítható ejtőernyőkkel teljesíthetnék.