hirdetés
hirdetés

Meditech

Intelligens szúnyogcsapdákkal a Zika-vírus ellen

A Microsoft új rendszert hozott létre, hogy még időben fellelje a vadonban megbúvó veszélyes kórokozókat.

hirdetés

A Microsoft Project Premonition nevű új akciótervének rendeltetése, hogy a vadonban még idő előtt azonosítsa a fertőzések lehetséges forrását. A projekt Houstonban a helyi kormánnyal együttműködésben drónokat és csapdákat igyekszik bevetni a cél elérése érdekében.

Pillanatnyilag nem a termetes, fegyverekkel felszerelt, magasan szálló UAV-okról (pilóta nélküli repülőgép), hanem a földhöz közelebb röpködő kvadkopterekről (négyrotoros drón) beszélünk. A Zika-hordozó szúnyogok ugyanis ebben az alacsonyabban húzódó zónában élnek és tenyésznek. A drónok még az előtt megpróbálják kiszúrni a Zika-hordozó szúnyogok várható áradatát, mielőtt a kis vérszívók el nem kezdik megfertőzni az embereket. Az UAV-ok ugyanakkor csak részei a folyamatnak. A fejlesztők olyan szúnyogcsapdákat is hadrendbe állítanak, amelyek adatokat gyűjtenek az elcsípett rovarokról.

Project Premonition csapda (Forrás: Microsoft)

De lássuk, mit mond a Microsoft:

„A Project Premonitionhoz sok »figyelemreméltó« szúnyogot össze kell gyűjteni, ám ezt könnyebb kimondani, mint véghezvinni.

A jelenleg létező szúnyogcsapdák képtelenek a szúnyogokat a többi rovartól megkülönböztetni, és így az elfogott állatok szétválogatásához entomológusokra van szükség. A Project Premonition robotikussá és intelligenssé alakította át ezeket a csapdákat. [A kelepcéket] 64 okoscella alkotja, amelyek kielemzik a beléjük repülő rovarokat. Ha a rovar szárnymozgása egyezik a meghatározott szúnyogokéhoz, a cella rázár egy ajtót és felcímkézi az időhöz, a hőmérséklethez és a fényviszonyokhoz hasonló, alapvető fontosságú környezeti adatokkal. Az egyre hatékonyabb működéshez a csapda tanulni tud a hibáiból, és úgy tervezték, hogy meleg és nedves környezetben több mint 20 órán keresztül működni tudjon. A rendszer pillanatnyilag Houstonban teljesít szolgálatot, és hetente példátlan módon több száz gigabájtnyi adatot rögzít a szúnyogok viselkedéséről.”

Ugyan mostanában világszerte főleg a Zika-vírusról szóló hírek uralják a médiát, jó tudni, hogy összességében a rovarok által terjesztett fertőzések lefegyverzéséhez is egyre korszerűbb technikák állnak majd az emberiség rendelkezésére.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés