2020. december 01. 11:00
Intelligens műszaki megoldások
Talán kevesen tudják, hogy PC-alapú vezérléssel centralizált, nyílt és átfogó gépvezérlési platform létesíthető, amely ideális megoldást jelent a rendkívül hatékony IoT-alapú automatizálási stratégiák megvalósításához.

A Beckhoff TwinCAT Cloud Engineering megoldása úgy kapcsolja össze a gépeket, üzemeket és gyártósorokat, hogy hatékonyságukat a folyamatok egészében maximálisan ki lehessen használni. Segítségével könnyedén létrehozhatók és kezelhetők a TwinCAT-példányok, illetve a felhőben található vezérlők. Mindez új dimenziót kínál az automatizálásban.

A TwinCAT Cloud Engineering segítségével a már meglévő TwinCAT műszaki megoldások és futtatható termékek példányai közvetlenül a felhőben hozhatók létre. A további szoftvert nem igénylő új megoldással böngészővel gyorsan és könnyen elérhető a Beckhoff honlapjáról – ráadásul a regisztrált felhasználók akár korábban nem támogatott eszközökről, például táblagépekről is használhatják a TwinCAT fejlesztőkörnyezetet.
A létrehozott TwinCAT Cloud Engineering-példányok védett átviteli csatornán keresztül köthetők össze a fizikai vezérlést végző eszközökkel. Ezáltal nemcsak a TwinCAT vezérlőarchitektúra előnyei használhatók ki: a környezet egy forráskódkezelő adattárház révén támogatja az elosztott együttműködést is. A felhőben futó TwinCAT Cloud Engineering-példányok elérése különösen új felhasználók számára nyújt ideális és átfogó alapot a TwinCAT-környezet megismeréséhez.

Hatékony csapatmunka forráskódkezeléssel

Az eddig említetteken felül a TwinCAT Cloud Engineering segítségével teljes TwinCAT-architektúrák helyezhetők át a felhőbe. A hagyományos TwinCAT-környezethez képest az egyetlen különbség az, hogy egy fejlesztésre használt helyi PC helyett itt virtuális gép használható. A megoldás egyik előnye, hogy nem kell egy új szoftverkörnyezet használatát megtanulni, a mérnökök továbbra is az általuk megszokott fejlesztőkörnyezetben dolgozhatnak. Másik előnye, hogy nem kell egyedi gépeken helyileg telepíteni és karbantartani az egyes gépgenerációk igényeihez szabott különböző szoftververziókat, hanem más-más programváltozatokkal külön TwinCAT Cloud Engineering-példányok futtathatók, amelyek tetszés szerint távolról bármikor elérhetők. A projektállományok egy forráskódkezelési adattárházban találhatók, amely a TwinCAT Engineering-környezetből közvetlenül elérhető.

A korszerű forráskódkezelési funkciók megkönnyítik a Git-alapú rendszerekhez való csatlakozást és az ott tárolt automatizálási projektek kezelését. A TwinCAT Multi-User funkció egyszerű, fennakadásmentes és különleges műszaki háttérismeretet nem igénylő hozzáférést biztosít a forráskódkezelő adattárházhoz, ahol a TwinCAT Cloud Engineering használatával többen, közösen és egyidejűleg dolgozhatnak számos példányon úgy, hogy a Git-kiszolgálót beépítik a példányba, vagy egy Git-alapú felhőszolgáltatást használnak.

Cikkünk eredetileg a Gyártástrend novemberi lapszámában jelent meg.