Innovatív digitális megoldások a szemcseszórás- és koptatástechnikához
Míg a digitalizáció a különböző ipari területeken többé-kevésbé már előrehaladott állapotban van, addig a felületkezelés, ezen belül a szemcseszórás- és koptatás területén még igencsak gyerekcipőben jár. Annak érdekében, hogy ezt a digitális átállást ebben a szegmensben is tovább lehessen fejleszteni, a Rösler Oberflächentechnik GmbH új, innovatív digitális megoldásokon dolgozik.

A Rösler Smart Solutions terület lehetővé teszi, hogy a munka- és termelési folyamatokat átfogóan ellenőrizzük, vezéreljük, valamint az adatokat intelligens módon kapcsoljuk össze és dolgozzuk fel. Így többletértéket hozunk létre a berendezés-üzemeltetők számára, ez mérföldkövet jelent a szemcseszóràs- és koptatástechnika digitalizációjában. Az első termékeket 2021 tavaszától tesszük elérhetővé a kereskedelemben, a további, a Rösler Marke AM Solutions-3D post processing technology munkagép portfólió megoldásai már a tervezőasztalon vannak.

Manapság már mindenki a digitalizációról és az intelligensen hálózatban működő munka- és termelési folyamatokról beszél. A fejlesztések azt a célt szolgálják, hogy nagyobb rugalmasság mellett lehessen optimalizálni a minőséget és a termelékenységet, fokozni a hozamot, ezzel elérni a további fejlődést és biztosítani a vállalat versenyképességét és jövőállóságát.

A felületmegmunkáló munkagépek és berendezések gyártói számára is új kihívások keletkeznek. Ahhoz, hogy a berendezésgyártó számára többletértéket lehessen létrehozni és meg lehessen előzni a felesleges kiadásokat, intelligens megoldásokra van szükség, melyek az érzékelők segítségével munkagép- és folyamatadatokat rögzítenek, tárolnak, kapcsolnak össze és végül ki is értékelnek.

(Fotó: Rösler Oberflächentechnik GmbH)

A Rösler Smart Solutions többletértékei

Ha mindeközben a szemcseszóràs- és koptatást vesszük figyelembe, az eddigi kínálat elsősorban egyedi megoldásokat jelent, melyek nem nyújtanak távolba mutató hálózati megoldásokat. Ahhoz, hogy a saját termékportfólió digitalizációját elő lehessen mozdítani, a Rösler Oberflächentechnik GmbH intenzíven foglalkozik a megfelelő megoldások fejlesztésével Rösler Smart Solutions név alatt.

Ennek az a célja, hogy nagyobb mértékű folyamatátláthatóságot hozzunk létre, végeredményként csökkenjenek a folyamatköltségek, aktív monitoring jöhessen létre az ebből adódó eljárási ajánlásokkal, valamint lehetővé váljon az eltérések és zavarok miatti gyors reagálóképesség az archivált adatok alapján. Ezáltal el kell érni az intelligens folyamat- és munkagépvezérlést, mely lehetővé teszi ezenfelül a legkülönbözőbb fogyasztási- és kopási előrejelzéseket. Továbbá az új kínálatnak biztosítania kell az erőforrások optimalizálását, és hozzá kell járulnia a magasabb szintű gazdaságossághoz. Ezen megoldások támogatást nyújtanak a fontos munkagép- és folyamatfeltételek hiánytalan dokumentálásában is, ahogy az például az autó- és repülőgépiparban, valamint az orvostechnikában is szükséges.

A digitalizáció bevonása a Rösler termékportfólióba

A digitalizációnak folyamatosan kell lépést tartania a Rösler termékportfólióval. Ez érinti a koptatás- és szórástechnikát, valamint az AM Solutions-3D post processing technology megoldásait a kiegészítő gyártású szerkezeti elemek automatizált utómunkálataihoz. A szóróberendezések digitalizációjának ajánlata, melyet a teljes munkagép-portfólióhoz fejlesztünk ki, tartalmazza első lépésben a szoftver- és hardwarecsomagot az alkatrészminőség, üzemi paraméterek és karbantartás területeken. Az alkotóelemeit egyedileg vagy kombinálva is felhasználhatjuk, így ezek optimálisan illeszkednek a vevők egyedi digitalizációs stratégiáihoz. A koptatástechnika terület első megoldása során a ’folyamatvíz-előkészítés centrifugával’ áll a középpontban. Egy kijelzőn keresztül megjelennek a munkagép üzemeltetője számára a fontos munkagép- és folyamatadatok, valamint az észlelt problémák ill. eltérések esetén a közvetlenül végrehajtható cselekvési javaslatok.

Az előbbiekben említett Rösler Smart Solutions, mely természetesen rendszeres frissítést kap, 2021 tavaszától áll rendelkezésre, és ezzel elindítunk a digitalizáció területén egy sor további olyan fejlesztést, melyek a Rösler Oberflächentechnik GmbH valamint az AM Solutions-3D post processing technology márka teljes portfóliójában érvényesülnek.