Virágh Judit 2015. március 03. 16:32
Innovációs központot nyitott a 3M
Kedden mutatták be az újságíróknak a 3M új budapesti innovációs központját, amely a világon egyedüliként ipari környezetet szimuláló tesztlaborral is kiegészül.

A mára sokszínű technológiai palettát felmutató 3M céget 1902-ben alapította öt üzletember az egyesült államokbeli Minnesota államban eredetileg csiszolásra használt abrazív anyagok bányászatára, illetve csiszolóanyagok gyártására. Innen ered a mára rövidítésben használ cégnév is: Minnesota Mining and Manufacturing Company. Az eltelt több mint 100 év során a termékválaszték rohamosan bővült, és mára a világ egyik legnagyobb gyártóbázisával rendelkező vállalat innovatív és ötletes termékek ezreit gyártja számtalan területre, az egészségügytől és a közlekedésbiztonságtól kezdve az elektronikán, a dekorációs anyagokon és az irodai termékeken át a csiszoló- és ragasztóanyagokig. 

Minden ember maximum 3 méteres körzetében található 3M-termék – adott szemléletes jellemzést az élet valamennyi területét átszövő spektrumról az innováció központ megnyitóján Kovács Ildikó, a 3M Hungária Kft. értékesítési és marketingvezetője. Az elmúlt évtizedek jeles eseményeinél is „közreműködtek” a vállalat termékei, hiszen például 1969-ben az első holdra szálláskor Neil Armstrong űrhajós 3M Fluorel szintetikus gumiból készült talpú csizmát viselt, vagy az amerikai profi kosárlabdázó Michael Jordan teljesítményéhez is hozzájárult a cég anyagait tartalmazó sportcipő.

Platformalapú megközelítés

A 3M napjainkban évente több száz terméket vezet be, szabadalmak tucatjait nyújtja be, ami köszönhető többek között a kutatásra és fejlesztésre fordított összegek rendkívüli nagyságának. 2013-ban például a vállalat 1,7 milliárd dollárt invesztált a kutatásaiba, teljes árbevételének mintegy 6 százalékát forgatta vissza erre a célra. Termékeinek és technológiáinak bemutatására világszerte mintegy harminc innovációs központot tart fenn, amelyek közé mostantól a budapesti létesítmény is tartozik. 

A lágymányosi Infoparkban 300 négyzetméteres alapterületen hozták létre az innovációs központot, amely a 3M 46 technológiai platformja közül a Magyarországon legjelentősebb hatnak szentel külön figyelmet. Ezek a nanotechnológia, a ragasztás, a fóliák, a csiszolás, a nem szőtt anyagok és a mikroapplikációk. A nem termék-, hanem platformalapú megközelítés azt jelenti, hogy az adott innovációs területhez tartozó fejlesztések több, adott esetben teljesen eltérő alkalmazási célú termékben is testet ölthetnek, és a fogyasztói és a vállalati szférát egyaránt felölelhetik.

Egyedülálló tesztelési lehetőségek

Bár a most átadott budapesti innovációs központ jól illeszkedik a világszerte több tucatnyi, illetve Közép-Európában található három hasonló létesítmény sorába. kiemelkedik azonban ipari környezet szimuláló műhelyével és tesztlaborjával. Ezekben a legjellemzőbb alkalmazási területek, így az autóipari és a csiszolási megoldások, illetve a ragasztás- és a szűréstechnika gyakorlati bemutatókon keresztül is megismerhető, illetve laboratóriumi körülmények között a szakemberek teszteket is végezhetnek.