Innovációs házépítőverseny kezdődött Szentendrén
Az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.) Szentendrei Ipari Park területén július 13-tól tart a világ egyetemeinek energiatudatos építészeti versenye, ahova bárki kilátogathat, akit érdekel a környezettudatos és energiahatékony építészet.

A verseny során napenergiával működő passzív házak épülnek meg, melyek mintái lehetnek egy, a közeljövőben a hétköznapjaink részét képező épülettípusnak. A Solar Decathlont 2002 óta rendezik meg az USA Energetikai Minisztériuma és a spanyol kormányzat szervezésében. Európában is meghonosították az építészeti tízpróbát, 2010-ben és 2012-ben Madridban, 2014-ben Versailles-ban rendezték meg, most pedig Magyarországon.

A szentendrei építészeti küzdelemben tíz csapat vesz részt, három spanyol csapat, akik Sevillából, Valenciából és Katalónia környékéről érkeztek, valamint egy csapat Franciaországból, Hollandiából, Romániából, Belgiumból és a távoli Thaiföldről. A két magyar csapat közül a SOMEshine Team magyarországi és algériai egyetemistákból szerveződött, míg a KOEB csapata a BME-ről érkezett. 

Az egyik mintaház a Szoláris faluban

A Szoláris falu a szentendrei ÉMI területén szeptember 29-ig várja az érdeklődőket. Minden házat külön-külön bemutatnak a verseny ideje alatt, ami július 28-ig tart és ünnepélyes eredményhirdetéssel zárul.

Versenystart 

A július 12-i megnyitóünnepségen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, hogy minisztériuma hárommilliárd forinttal támogatta a verseny megrendezését és egy mintaház park létrehozását, mert a kezdeményezés bizonyítja, hogy léteznek ipari-felsőoktatási együttműködésben megszülető mérnöki megoldások a globális problémákra.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Solar Decathlon Europe 2019 küldetése szorosan kapcsolódik az idén májusban a kormány által elfogadott építésgazdasági stratégiában megfogalmazottakhoz is, amelynek célja a modern technológiák megismerése, energiahatékony megoldások oktatása, környezetbarát építőanyagok gyártása, az építési hulladékok újrafelhasználásának ösztönzése, valamint a hazai innovatív gyártók és innovatív termékeket használó tervező és kivitelező vállalkozások k+f tevékenységének támogatása.

Az innovációs bajnokságra, amelynek a rendezési jogát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) háttérintézményeként működő ÉMI még 2017-ben, Szentendre Város Önkormányzatával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel partnerségben nyerte el, 80 kamionnal hozták a házak elemeit a versenyzők, akiknek 14 nap alatt kellett felépíteniük 10 épületet.

A Solar Decathlon versenyek legfontosabb célkitűzései

  • megfelelő kommunikációval felhívni a figyelmet az energiapazarló életmódunk visszafogásának módjaira;
  • bizonyítani, hogy a világításra, fűtésre és hűtésre vonatkozó igényünket megfelelő technológiai szint mellett sokkal eredményesebben, fenntarthatóbban tudjuk kielégíteni;
  • megmutatni, hogyan lehet az egyre növekvő energiaszükségletünket megfelelően biztosítani olyan, mindenhol jelenlévő megújuló forrásokból, mint a napenergia;
  • ezeket a technológiákat integrálni megfizethető, megbízható építészeti megoldásokkal;
  • jellemzően a sűrűbben lakott, jelentős történelmi múlttal és épített örökséggel rendelkező városok igényeihez igazodóan kell kidolgozni és megvalósítani olyan működőképes, az urbánus kihívásokra választ adó koncepciókat, melyek könnyen átültethetők meglévő lakóépületekre, és könnyen alkalmazhatók felújítási munkák során;
  • a szakma és a piaci szereplők közös, csapatépítő munkájának ösztönzése, elősegítése.