Innovációs díjat nyert a hangyarobot
A Festo által fejlesztett bionikus hangyát a legjobb 3D-s elektronikáknak odaítélt 2015-ös MID-innovációs díjjal tüntették ki.

A bionikus technológia, azaz a természetből vett minták alapján készített mesterséges automatizmusok legújabb képviselője a Festo BionicANT-ja. A természeti példa a hangyarobotok esetében a hatékony munkavégzés érdekében történő autonóm döntésre és együttműködésre való képességet jelenti, amely a jövő automatizálási, illetve gyártási rendszereiben kiemelt jelentőséggel bírhat.

A bionikus hangyákat lézeres szinterezéssel előállított egységek alkotják, amelyekre 3D-s MID (Molded Interconnect Devices) eljárással látható térbeli vezetőszerkezetet visznek fel. A mesterséges rovarok áramkörei egyszerre villamos és szerkezeti funkciókat látnak el. A mindössze 13,5 cm-es bionikai alkotásoknál a 3D-s MID technológia segítségével sikerült valamennyi mechanikai és elektromos funkciót a lehető legkisebb helyen megvalósítani és pontosan egymáshoz igazítani. A miniatűr robotok ilyenformán történt felépítését értékelte a térdeli elektromos szerkezetek kutatásával foglalkozó 3-D MID e.V. szervezet idei innovációs díjával. A díjátadóra a májusi nürnbergi SMT Hybrid Packaging szakvásáron kerül majd sor.