Inkubációs központ jött létre a BME-n
Átadták a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Z-épülétének 10. emeletén a startup inkubációs központot. Az ilyen egyetemi startupoktól azt várja a kormány, hogy növekedjen az ország innovációs teljesítménye.

Több cikkünkbevizsgáltuk már, hogy milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy a Szilcíum-völgyben található startup régiók létrejöhessenek. Ezekben írtuk, hogy az oktatás, a képzés a k+f bölcsője, és ahhoz, hogy valahol egy innovációktól dübörgő desztinációt lehessen létrehozni, szükség van egy kiemelkedő technológiai egyetemre. Magyarországon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lehet egy olyan centrum, ahol az ilyen startupok létrejöhetnek, ezt hangsúlyozta Palkovics László is (innovációs és technológiai miniszter), amikor átadta az új startup inkubációs központot. Magyarországon 8-9 tudományos-technológiai központ létrehozását tervezik, közülük kettő Budapesten, egyik a BME környékén lesz.

Palkovics László – innovációs és technológiai miniszter

Kotán Attila, a BME kancellárja bemutatta az egyetem science park koncepcióját, amelynek célja egy innovációs negyed kialakítása, kutatás-fejlesztéssel, innovációval foglalkozó intézmények, szervezetek összefogása, a hálózatos együttműködés ösztönzése, a digitalizációs és az 5G lehetőségek elemzése, a nagyvállalati kapcsolatok erősítése, infrastruktúra-fejlesztés. Lengyel László, az egyetem innovációs szervezete, a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) igazgatója ismertette, hogy a BME Z10 startup inkubációs központban egy közösségi teret hoztak létre, 36 munkaállást alakítottak ki, és két tárgyalót is biztosítanak.

A

Az inkubátorközpont átadásán a BME együttműködési megállapodást kötött a Digitális Jólét Nonprofit Kft.-vel és a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-vel. A Digitális Jólét Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a megállapodás alapján a BME belép a Digitális Jólét Program (DJP) egyetem-kutatóváros hálózatába, és a jövőben együttműködnek az egyetemi startup campus továbbfejlesztésében. Az egyetemen DJP kiválósági központot hoznak létre, ahol egyebek mellett az okos városok fejlesztéséért, a mesterséges intelligencia nemzetközi alkalmazási eseteinek feltárásáért, a jógyakorlatok összegyűjtéséért, az 5G alapú megoldások bemutatásáért, a hazai kkv-k hatékonyságát növelő digitális fejlesztésekért végeznek kutatásokat és elemzéseket. A BME és a Hiventures között létrejött megállapodás alapján a Z10 inkubátor szakmai tudásával, tapasztalatával, kapcsolatrendszere felhasználásával szakmai támogatást nyújt a Hiventures által kezelt befektetési alapból inkubációs fázisú befektetésben részesített vállalkozások részére.