Indukciós robottengeralattjáró-töltés a víz alatt
A tenger mélyén lopódzó elektromos katonai járművek áramellátása akár vezeték nélkül is megoldható.

Az Egyesült Államok haditengerészete víz alatti töltőállomást fejleszt ki pilóta nélküli tengeralattjáróihoz. A kábelek mellőzésével járó technológia drasztikusan megkönnyítheti a tengerben közlekedő drónok utántöltését.

A vezeték nélküli (indukciós) töltési technológiát kereskedelmi céllal először az okostelefonok és a táblagépek területén vezették be. A felhasználó dolga gyakorlatilag annyi, hogy az okostelefont egy lapos töltőszőnyegre helyezi. A vezeték nélküli töltő ezután változó mágneses mezőt bocsát ki magából, amely az eszközben egy vevőtekercsben váltakozó áramot indukál. A vezeték nélküli töltés elterjedésének gátja mindeddig részben a kábeles módszerhez mért relatív lassúsága volt.

Időközben az Egyesült Államok haditengerészete elkezdett hatalmas erőforrásokat fordítani vezető nélküli víz alatti járművek kifejlesztésébe. A torpedó alakú robotok számos küldetésnél bevethetőek lesznek, ideértve például a felderítést, az aknavadászatot, az óceán fenekének feltérképezését és a tengeralattjárók elleni hadviselést is. A drónok elektromos meghajtásúak, csendesek, és jelentős távolságokra juthatnak el az „anyahajójuktól”.

A probléma az, hogy egy lebegő robot számára küzdelmes egy tengeri töltőállomáshoz rácsatlakoztatni magát. Ez azt jelenti, hogy a drónnak mindig vissza kellene térnie egy bázishoz, ahol egy kezelő rákapcsolhatja a töltőállomásra. A megoldás egy olyan, vezeték nélküli töltőállomás lehet, amelyre a robotnak csupán rá kell telepednie az újratöltekezéshez.

Ez feleslegessé tenné az emberi közreműködést a folyamat alatt, és így a töltőállomásokat a hajók műveleti területéhez közelebb installálhatnák.

Több évvel ezelőtt, a koncepció életképességét vizsgáló egyik teszten Wayne Liu amerikai mérnöknek egy több lábbal a víz felszíne alatt elhelyezett vezeték nélküli töltőpadon sikerült feltöltenie műanyag zacskóba zárt mobiltelefonját. Júliusban pedig a Naval Surface Warfare Center, Carderock Division tudósainak és mérnökeinek 2 kilowatt teljesítményt sikerült víz alatt átjuttatni egy vezeték nélküli töltőállomásról a haditengerészet egyik közepes méretű önálló kutatójárművébe.