Indiában építik fel a világ első hyperlooppályáját
Hét év alatt húzhatják fel a szupergyors tömegközlekedési rendszert.

A Virgin Hyperloop One és India kormánya között megállapodás született a világ első hyperlooppályája megépítéséről. Az ország Mahárástra államában alakíthatják ki az útvonalat. Mumbait és Púnát kötheti össze a csatorna. Az autóval 100 mérföld (kb. 160 kilométer) hosszú útvonalon teljesíthető távot hyperlooppal csupán 25 perc alatt lehet majd lezavarni.

A tervek szerint hét éven belül alakíthatják ki a teljes járatot.

Jóllehet, a hyperloop elméleti végsebessége 760 mérföld (több mint 1200 kilométer) per óra, Púna és Mumbai között sokkal lassabban fog közlekedni. A jármű az említett szakaszon a Navi Mumbai Nemzetközi Repülőteret is útba ejtheti, és szélsebes áruszállításra is be lehetne vetni.

„A Púna-Mumbai hyperloopvonal regionális gazdasági katalizátor lesz, és India világszínvonalú gyártó-, építő és szolgáltatóiparában és IT-szektorában több tízezer munkahelyet fog teremteni, illetve összhangban áll a Make in India kezdeményezéssel [arra ösztönzi a cégeket, hogy Indiában gyártsák le a termékeiket – a szerk.]” – mondta Devendra Fadnavis, a Mahárástra régió főminisztere.

A Virgin Hyperloop One által végzett egyik vizsgálat szerint a Púna és Mumbai között húzódó rendszer kapacitása évi 150 millió utas lehet, és 30 éves szolgálat alatt az időmegtakarítások, a kibocsátás visszaszorítása, a balesetek számának csökkentése, valamint a működési költségek mérséklődése révén 55 milliárd dollár társadalmi-gazdasági „nyereséget” hozhat össze az államnak.

A Púna-Mumbai hyperloopprojekt egy hat hónapos mélyreható megvalósíthatósági tanulmánnyal fog elkezdődni.  A vizsgálatok keretében alapos elemzések után, figyelembe véve a környezeti hatásokat, a gazdasági és kereskedelmi szempontokat, a szabályozási keretet és a költségeket, fogják kijelölni a pontos útvonalat.