hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

India is gravitációshullám-detektort épít

A jelenlegi két amerikai obszervatóriummal karöltve az új létesítmény már a téridő-fodrozódások kútfőjének pozicionálását is lehetővé teszi majd. 

hirdetés

Az indiai kormány jóváhagyta az ország saját gravitációshullám-kereső objektumának megépítését célzó terveket. A LIGO-India nevű detektor rendeltetése a gravitációs hullámokat először észlelő, hasonló amerikai megfigyelőközpontok kiegészítése lesz.

A kabinet „elvi” hozzájárulását adta a gravitációs hullámok kutatását célzó, tudományos szempontból óriási horderejű LIGO-India megépítéséhez, tudatta Twitter-oldalán Narenda Modi indiai kormányfő miniszterelnöki hivatala. Modi már 2014-ben kifejezte támogatását egy hasonló tervezettel kapcsolatban. „A projekt ismereteink új határainak felderítésére fogja ösztönözni az indiai diákokat és tudósokat, illetve új lendületet ad a tudományos kutatásnak is” – írta üzenetében a politikus (stábja).

Mint tudjuk, a gravitációs hullámok a téridőnek a jelentősebb események (pl. két feketelyuk összeolvadása) nyomán kialakuló fodrozódásai.

Az USA-ban található kettő, Washington  és Louisiana állambeli detektor pár milliszekundumos eltéréssel éppen egy ilyen fúzió jeleit érzékelte, ám csupán két megfigyelőközponttal lehetetlenség térben elhelyezni az esemény pozícióját.

A livingstoni LIGO Washington államban (Forrás: Caltech/MIT/LIGO Lab)

A harmadik LIGO detektor lehetővé teszi a gravitációs hullámok forrásának háromszögelését, hogy aztán a Föld különböző teleszkópjait az ég behatárolt tartományára irányítva a kutatók még több információt szerezhessenek a kozmikus „incidensről”. A LIGO-India 4 kilométeres, lézer interferométeres karjainak pontos helyéről még nem született meg a döntés, de számos terület szóba jöhet az objektum megépítéséhez.

A megfelelő anyagi források előteremtése után a gravitációshullámfigyelő-központ akár már 2023-ban megkezdheti a működését.

„Nagy örömmel látjuk, hogy várhatóan sikerül megoldani a LIGO-India finanszírozását, és így megvalósulhat [a projekt] – mondta az Egyesült Királyságbeli Glasgow-i Egyetem részéről Shelia Rowan, a nemzetközi LIGO-csapat munkatársa. – Tudományos megfontolásból egy globális detektorhálózat létrehozására törekszünk. Így már azt is kideríthetjük, hogy a gravitációs hullámok jeleinek forrása melyik irányban keresendő. Fantasztikus lenne, ha lenne egy indiai detektorunk.”

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Scientist)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés