Implantált szivacsok gyűjtik be a rákos sejteket
Egy új, parányi segédeszközzel talán csapdába csalhatók a daganatok áttétet okozó részecskéi.

A tumor miatt elhunyt betegek haláláért több mint 90 százalékban az áttétes, vagyis a test egyéb részeire is átterjedő rák a felelős. Az orvosok éppen ezért folyamatosan figyelik a páciens vérében az eredeti daganatról „letört” sejtek előfordulását. A gond az, hogy az ilyen részecskéket nagyon nehéz észrevenni. Emiatt egy tudóscsapat kifejlesztett egy parányi szivacsot, amely a káros sejteket felszívja, és így az orvosok még az áttét kibontakozása előtt beavatkozhatnak. Az erről szóló tanulmány a Nature Communications nevű, tudományos folyóiratban jelent meg.

A tumorok áttétei nem telepednek meg akárhol, a levált sejtek a vérben „utazva” a számukra megfelelő környezetet keresik. A szakemberek eddigi tapasztalatai szerint az immunsejtek jelentős szerepet játszanak az ilyen mikrokörnyezetek kialakításában, az áttétes részecskék pedig hajlamosak az immunsejtek nyomába szegődni.

A vizsgálat alatt a kutatók emlőrákos egereken tesztelték a csupán pár milliméter átmérőjű szivacsokat. A PLGA nevű, biokompatibilis műanyagból készült kellékket az egerek hasába és a bőrük alá ültették be a tudósok. Ezekre a helyekre a rákos sejtek általában nem terjednek át. 28 nappal később, a parányi „spongyák” eltávolítása után a tudósok rákos sejteket találtak a szivacsokban, márpedig az implantáció előtt a helyi szövetek nem tartalmaztak hasonló részecskéket.

Az orvosok szerint a következő folyamat játszódhatott le az egér szervezetében: a „rendszeridegen” test érkezésekor az immunsejtek a szivacs felé kezdtek áramlani, az áttétes részecskék pedig velük tartottak, és ezután a szivacs csapdába ejtette őket. Az eljárással a szakemberek korábban detektálhatják a káros részecskéket, és így hamarabb megkezdhetik a beavatkozást is. További biztató fejlemény, hogy az innovatív segédelemek valamennyi rákos részecskét még az eredeti daganat környékéről is magukba tudtak szívni, amivel 10 százalékkal csökkentették a veszélyes sejtek számát.

A kísérlet egyelőre csak az emlőrákot vizsgálta, és így nem tudni, hogy a módszer a többi nem solid tumor (pl. a leukémia) esetében is hatékony lesz-e. A kutatók emellett abban sem biztosak, hogy az áttétek korai felfedezése javítja a betegek esélyeit. A BBC jelentése alapján az orvosok erre majd a későbbi vizsgálatokban fognak választ kapni. Jóllehet, ezek a kutatások az állatokra fognak összpontosítani, a szivacsokat remélhetőleg hamarosan már embereken is tesztelni lehet.