Immár emberi szintre emelnék a robotok érzékelését
Az IBM által kifejlesztett Watson mesterséges intelligencia még most sem teljesít túl jól az események felismerésében és prognózisában.

Az autonóm robotok és az egyéb mesterséges intelligenciával (MI) rendelkező rendszerek, még mindig nem elég jók az őket körülölelő világ értelmezésében, és az IBM az MIT-vel (Massachusetts Institute of Technology) karöltve éppen ezen kívánnak változtatni. A cég és az egyetem több éves partnerséget vállaltak, hogy az MI látását és hallását immár tényleg emberi szintre emeljék. Míg az IBM a Watson nevű megismerésen alapuló számítástechnikai platformjához (cognitive computing platform) fűződő tapasztalatait és annak technológiáját fogja rendelkezésre bocsátani, addig az MIT a kutatásokat fogja elvégezni. Az egész projekt még igencsak gyerekcipőben jár, ám a két résztvevő szereplő már azért pedzegeti, hogy mit is lesznek képesek összehozni.

Az egyik legnagyobb kihívás a mintafelismerés és az előrejelzés képességeinek továbbfejlesztése lesz. Az IBM szerint, míg az emberek könnyen körül tudják írni, hogy mi is történt egy esemény alatt, és képesek megjósolni, hogy utána nagy valószínűséggel mi fog történni, a jelenlegi MI számára mindez gyakorlatilag lehetetlen. A történések gyors összegzésének és a fejlemények sebes „megjövendölésének” pusztán robotizált képessége nagyon sok területen (idősebb betegek ápolása, bonyolult gépek megjavítása) óriási segítséget jelentene.

Természetesen nincs garancia arra, hogy az IBM és az MIT képesek lesznek megoldani egy olyan problémát, amelybe immár a Google-nek, a Facebooknak és számos akadémikusnak beletört a bicskája.

Mindenesetre szórakoztató eljátszani a gondolattal, hogy egyszer egy kávézóban majd akár társalogni is szívesen beülünk a masinákkal.