hirdetés
hirdetés

Robotika

Íme Daisy, az Apple iPhone-újrahasznosító robotja

A telefonok szélsebes szétszerelése mellett a gép még az alkatrészek szortírozására is képes.

hirdetés

Az Apple bemutatta új Daisy nevű robotját, amely egy szempillantás alatt tudja szétkapni az iPhone készülékeket, hogy az értékes anyagokat visszaszerezze belőlük. A gép tulajdonképpen egy 2016-ban felfedett, Liamra keresztelt „újrahasznosító” robot utódja. Mi több, Daisybe a gyártó a Liam egyes régi alkotóelemeit is beépítette, amitől tulajdonképpen az újrahasznosító előd újrahasznosított újrahasznosító robotjának tekinthető.

Daisy (Forrás: Apple)

Az apparátus kilenc különböző verziójú iPhone-nal képes megbirkózni, és egy óra alatt 200 telefon a kapacitása. Az egyes alkotóelemek szétválogatását és a felesleges elemek eltávolítását szintén el tudja végezni.

A berendezés minden 100 ezer iPhone-ból 1900 kilogramm alumíniumot, 770 kilogramm kobaltot, 710 kilogramm vörösrezet és 11 kilogramm ritkaföldfémet tud visszaszerezni. Az Apple egyidejűleg útnak indította GiveBack nevű ideiglenes programját, amelynek keretében a cég minden egyes április 30-ig visszaszolgáltatott telefon után adományt küld a Conservation International nevű, non-profit környezetvédelmi szervezet számára.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Verge, TNW)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés