hirdetés
hirdetés

Szaruhártya

Íme a szaruhártya sejtjeit meggyógyító hidrogél film

Egy csapat kanadai tudós nemsokára embereken is kipróbálhatja a páciensek szemébe implantált látásjavító lemezkét.

hirdetés

Speciális filmet ültetett be több birka szaruhártyájába a University of Melbourne egyik tudóscsapata. A cél az állatok látásának javítása volt.

A technika az embereknél hatékony alternatívát jelenthet a szaruhártya-átültetésekkel szemben. Ez utóbbiak súlyos hátránya, hogy a recipiensek (befogadó betegek) immunrendszere kilökheti a transzplantált hártyát, míg a lemezkénél nem áll fenn ez a kockázat.

A szaruhártya a látásfókuszáló réteg a szem elülső részén, és speciális sejteket használ a víz kipumpálásához, hogy így saját magát tisztán tartsa. A szem ugyanakkor nem tudja orvosolni ezekben a sejtekben az életkorból, a sérülésekből és a betegségekből fakadó károsodásokat.

Annak érdekében, hogy a szaruhártya saját magát meggyógyíthassa, egy hidrogél filmen felszaporították a sejtjeit, majd egy kicsiny bevágáson keresztül a filmmel együtt az állatok szemébe implantálták. A lemezke két hónapon lebomlott, és csak a friss sejtek maradtak meg, hogy kitisztítsák a szaruhártyát.

„A végső célunk, hogy az általunk kifejlesztett filmen a páciens sejtjeit használjuk fel saját megújulásukhoz, majd pedig beültessük őket a beteg szaruhártyájába – nyilatkozta Berkay Ozcelik, a csapat egyik tagja az IBTimes online hírportálnak. – Mivel a saját sejtjeiket használjuk, nem áll fenn az egyes betegségek átterjedésének vagy a szövetkilökődésnek a veszélye.”

Tudósok még 2014-ben számoltak be a kutatás kezdetéről, és így abban reménykednek, hogy jövőre elkezdődhetnek a humánkísérletek. A csapat egyébként nem rég a polimert és az azt felhasználó technikát is szabadalmaztatta.

Fotó: Shutterstock

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés