hirdetés
hirdetés

Önjáró autók

Íme az NVIDIA okosautókba szánt szuperszámítógépe

A platformnál alkalmazott deep learning technológia lehetővé teszi, hogy a kocsik „tanuljanak” a váratlan helyzetekből.

hirdetés

Mint kiderült, az NVIDIA a CES (Consumer Electronics Show) 2016-os rendezvényén kívánja bemutatni az okosautókba szánt NVIDIA Drive PX 2 szuperkomputerét, amely a kocsikhoz tervezett és tavaly leleplezett NVIDIA Drive PX következő kiadása. A jelenlegi készülék az előd folyadékhűtéses változata, amelyben ezúttal 12 CPU mag és egy Pascal grafikai processzor csücsül, illetve nagyjából 150 MacBook Pro teljesítménnyel rendelkezik.

A platformnál alkalmazott „mély tanulás” (deep learning) technika lehetővé teszi, hogy a járművek tanulhassanak a váratlan helyzetekből. Az NVIDIA állítólag egy iskolai uzsonnásdoboz nagyságú „szelencében” fogja piacra dobni legújabb rendszerét. Egyszóval a hatalmas számítási teljesítményt meglehetősen szűkös helyre zsúfolták be a tervezők.

Az NVIDIA Drive PX 2 specifikációja:

  • 12 CPU magot
  • Pascal GPU
  • 8 TFLOP
  • 24 DL TOP
  • 16nm FF
  • 250 W
  • folyadékhűtés

Az NVIDIA Drive PX 2 a gyártó szerint „a világ első, az önvezető autókba szánt MI szuperszámítógépe."

„A célunk az volt, hogy végre számunkra is lehetővé váljon az önvezető autók [létrehozása]” – mondta Jen-Hsun Huang, az NVIDIA társalapítója és vezérigazgatója. – „Ma már számtalan módon megközelíthetjük az önvezető autók koncepcióját. Technológiai szempontból ez fantasztikus dolog.”

A szakember szerint az autonóm kocsik növelik a biztonságot, és új kényelmi szolgáltatásokkal örvendeztetik meg a felhasználóikat.

A Drive PX 2 várhatóan 2016 negyedik negyedében válik elérhetővé. A korai hozzáféréssel rendelkező fejlesztési partnerek már a második trimeszterben hozzájuthatnak a rendszerhez.

Az Nvidia Drive PX 2 akcióban (Forrás: YouTube)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: SlashGear)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés