Ilyen lesz a jövő az orvosi kobotokkal
A Universal Robots szakértői úgy vélik, hogy a robotok bevezetése az egészségügyi rendszerbe nagy segítséget jelenthet a sebészek, ápolók, terapeuták számára.

Ez forradalmi fejlődés lehet, amely jelentősen javíthatja a betegek életminőségét, illetve hatékonyabbá teheti ellátásukat. Különösen felértékelődhet a robotok jövőbeni szerepe, amennyiben az Egyesült Nemzetek becslése helyes, és 2030-ra 56 százakékkal növekedni fog a 60 év felettiek száma.

A robotok ideális megoldást jelenthetnek az egészügy bizonyos problémáira, hiszen pontosságuk, precizitásuk, rugalmasságuk és gyorsaságuk a betegellátás során is hasznosítható. Napjainkban jellemzően kutatási intézményekben és a betegek rehabilitációjában vesznek részt, de a jövőben széleskörű alkalmazásuk is elképzelhető, hiszen az egészségügy további területein is folytak kísérletek hasznosításukra.  Az első sebészeti beavatkozásra, amelyben robot is részt vett, 2015-ben került sor Spanyolországban.

A robotok emellett fontos szerepet játszhatnak a rehabilitációs folyamatokban, ezzel kapcsolatosan már több projekt megvalósult az elmúlt időszakban. Az Odensei Egyetem Neurorehabilitációs Központja és a Universal Robots közösen fejlesztette ki a The [email protected] elnevezésű projektet, amelynek célja, hogy az agyvérzésen vagy sztrókon átesett betegek rehabilitációját segítsék elő. A kifejlesztett robot a Rainer névre hallgat, és az ismétlődő funkcionális mozgások „újratanulásában” vállal fontos szerepet. A terapeuták számára lehetővé teszi, hogy különleges rehabilitációs programokat hozzanak létre a robot segítségével, amelyek a betegek számára teljesen biztonságosak. A szakértők szerint a jövőre nézve rengeteg, még kiforratlan lehetőség van ebben a kezdeményezésben is.

UR5 kollaboratív robotkar cérmintákat kezel egy körházban (forrás: Universal Robors)

Egy másik dániai rehabilitációs program során a Robert ApS készített egy robotot, amely az ágyhoz kötött betegek ellátásában és megfigyelésében vesz részt. Általánosságban az ápolószemélyzet és a terapeuták feladatai közé tartozik a páciensek felügyelete, a Robert nevű robot viszont teljes mértékben elvégzi ezt, és a lehető legjobb ellátásban részesíti a beteget a mielőbbi felépülés érdekében. Egyéb feladatokban, mint például a páciensek emelgetése, szintén hasznosítható, hiszen így nagy terhet vehet le a túlnyomórészt női ápolószemélyzet válláról.

A gyógyászat más területein is találkozhatunk érdekes kezdeményezésekkel, mint amilyen a Szingapúrban kifejlesztett robot, amely a sportmasszázs és az akupunktúra területén segíti a fizioterapeuták és az orvosok munkáját. A prototípusba egy UR robotkart építettek be, rugalmasságának és biztonsági funkcióinak köszönhetően a dán technológia ideális volt erre a célra. Egy másik érdekes projekt a Changi General Hospital nevéhez fűződik, ahol egy robotot alkalmaznak a gyógyszerek és egyéb eszközök szállítására a kórház különböző részlegei között.

A robotkar rengeteg időt takarít meg az egészségügyi dolgozóknak, ezáltal több beteget láthatnak el a kórházban. Az imént bemutatott kezdeményezések, bár csak kísérleti fázisban vannak, mégis ékes bizonyítékai a robotok egészségügyben történő hasznosíthatóságának. A Universal Robots szakértői szerint a jövőben a kórházakban is napi szinten találkozhatunk majd robotokkal, amelyek az emberek életét könnyítik meg.