hirdetés
hirdetés

C2Land

Ilyen egy ténylegesen automata landolási rendszer

Németországi tudósok megnyitották az utat a tökéletesen önállóan landoló repülőgépek előtt.

hirdetés

A műszeres leszállító rendszernek (Instrument Landing System, avagy ILS) köszönhetően a repülőkkel a kifutópálya megközelítését, – sőt olykor a landolást is – akár robotpilóta-rendszerekkel is el lehet végezni. Ebben az esetben a robotpilótának rádiójelekre van szüksége, hogy a járművet eljuttassa a célegyeneshez. Az ILS technológia használata mindamellett jobbára csak a nagyobb repülőterekre korlátozódik, mivel számos tényező negatívan befolyásolhatja a jelminőséget. Minthogy a pilótáknak még a tökéletesen automatizált landolások közepette is feszült figyelemmel kell nyomon követniük a fejleményeket, általában csak nehéz látási viszonyok mellett (pl. sűrű ködben) szoktak ehhez az opcióhoz folyamodni. Szigorú értelemben véve tehát a repülők nem tudnak tökéletesen önállóan leszállni a kifutópályára, mivel továbbra is földi adók felől érkező információra kell hagyatkozniuk, vagyis az ILS nélküli repülőterek esetében még mindig humán kézben kell tartani az irányítást.

Forrás: YouTube

A Müncheni Műszaki Egyetem kutatói éppen e hiányosság áthidalása céljából fejlesztettek ki egy C2Land nevű rendszert, amely a látható vagy az infravörös hullámhosszon beszerzett adatok értelmezésével a repülő saját optikai szenzorait használja fel a leszálláshoz. A beérkező információt a gép egy komputeres vezérlőrendszer közbenjárásával dolgozza fel, hogy felismerje egy kifutópálya jellemzőit. Az új „megközelítés” alkalmazásával a cél beazonosítása után az ILS helyett a járművet immár a saját C2Land rendszere kalauzolja végig a biztonságos földet érésig vezető pályán.

Jóllehet, a technológia egyelőre még csak a szárnyait bontogatja, a későbbiekben merőben megkönnyítheti a kisebb repülőket irányító pilóták számára, hogy az ILS-t nélkülöző légi kikötőkön áttekinthetetlen vizuális körülmények között is emberi beavatkozás nélkül helyezhessék le a repülőgépet.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Gate Checked)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés