Ilyen az okosotthonok globális megítélése
Az intelligens otthonok fogalmához leginkább a lendületes gazdasági fejlődésüket élő államokban vonzódik a lakosság, a fejlett országokat meglehetősen hidegen hagyja a koncepció. Az amerikaiakhoz hasonlóan a magyarok 40 százalékban érdeklődnek az elgondolás iránt.

November 29-én az intelligens megoldásokat kínáló Mio a saját „okos biztonsági rendszerének” bemutatása mellett prezentációban számolt be az okosotthonok általános ismertségéről és elismertségéről.

Az ösztönszerűség és az önállóság az okosotthonok legfontosabb hívószavai közé tartoznak. A civil szférában is egyre nagyobb teret hódító „smart home”-ok működését a fogyasztók mellett az egymásra vagy a környezetükre reagáló használati tárgyak is meghatározhatják. A felhasználók távozására lehalkuló zene, a külső fényviszonyokhoz igazodó izzó, illetve a Nap járására hangolódó redőny mind csak parányi darabjai a lehetőségek folyamatosan bővülő hatalmas tárházának. A „házigazda” természetesen saját kezűleg is beprogramozhatja a „fogékony helyiségek” működését, és a technika egyik legfontosabb ismérve, hogy például az okostelefonjával a beavatkozást akár a világ másik végéről is elvégezheti.

A Mio okos biztonsági rendszere

A kommunikáció kétirányú, vagyis a „beidomított” eszközök igény esetén jelzést is küldhetnek, amennyiben a környezetükben változást észlelnek. A mechanizmust kiválóan szemléltetik az okos biztonsági rendszerek is. A Mio egyik legújabb hasonló fejlesztése például szenzorokból, egy kamerából, illetve egy tárhelyet biztosító és a routert az érzékelőkkel összekötő eszközből áll. A házigazda távolléte alatt az elhagyott helyszínen a rendszer minden egyes mozdulatra működésbe lép, hogy aztán az irányítója a mobiltelefonján élőben követhesse nyomon a lakásában zajló eseményeket. 

A fogyasztók fele érdeklődik az okosotthonok iránt

Éppen e képletek viszonylagos komplexitása miatt figyelemre méltó, hogy a Gfk egyik 2016. júniusi kutatása szerint 10-ből 9 fogyasztó (úgy véli, hogy) ismeri az okosotthon fogalmát. Ennek oka elsősorban az lehet, hogy – legyen ugyan szó telefonokról, tabletekről vagy tévékről – már igen sokan használnak valamilyen intelligens megoldást. A felmérést a világ nyolc országában végezték el. Érdekes megfigyelni, hogy az intelligens otthonok fogalmához leginkább a lendületes gazdasági fejlődésüket élő államokban vonzódik a lakosság, talán mert ezeken a helyeken jobban hozzá vannak szokva a változásokhoz. A fejlett országokat meglehetősen hidegen hagyja a koncepció. Az amerikaiakhoz hasonlóan a magyarok 40 százalékban érdeklődnek az elgondolás iránt.

Az okosotthonokhoz fűzhető megoldások széles palettát ölelnek fel, a felmérés alapján a fogyasztók felét érdeklik a kamerákból, szenzorokból, stb. kiépített, házon belüli biztonsági rendszerek. Ugyancsak nagyjából 50 százalékot fűt a kíváncsiság az energiafogyasztáshoz kapcsolható intelligens technológia iránt (például a hűtés-fűtés finomhangolása, ki-bekapcsolása, okosmérés). Szintén a felhasználók felét izgatja a legkülönbözőbb eszközöknek az egyetlen intelligens szisztémába történő integrációja. A változatosság kedvéért körülbelül 50 százalék azoknak az aránya, akik az egészségüket szeretnék valamilyen okos applikációhoz kapcsolni. A következő két évben a lakosság 14 százaléka tervez valamilyen okosotthonos megoldásba invesztálni. A kicsit kevesebb mint tízmilliós magyar népességen belül hárommilliósra taksált háztartással számolva a közeljövőben itthon is jelentős felvevőpiac jöhet létre az ágazatban, vagyis valószínűleg napjainkban állnak rendelkezésre a legkedvezőbb körülmények az „értelmes” architektúrák telepítésével foglalkozó cégek (például a Mio) színrelépéséhez.

Okos biztonsági rendszer

A MioSMART eszközök üzembe helyezéséhez egy alkalmazás segítségével le kell olvasni az eszközök QR-kódját, párosítani a WiFi-vel, majd néhány egyszerű lépésben csatlakoztatni ezeket, így a rendszer már készen áll a megfigyelésre. Az alkalmazást akár négyen is használhatják egyszerre: ennek előnye, hogy a megosztott hozzáférés extra biztonságot nyújt. A MioSMART alkalmazásban csoportok hozhatók létre az eszközökből, egy „otthon” vagy „iroda” csoport létrehozásával gyors ellenőrzés végezhető ahelyett, hogy egy-egy eszközt kellene kiválasztani a listáról.

A Mio mozgásérzékelője 3 méteres körzetben figyeli a mozgást

A sorozat öt eszközből áll, amelyek előre összeállított készletekben és külön-külön is alkalmazhatók. A VixCam C10 egy vékony otthoni kamera HD minőségű felvétellel (720p); a Personal Cloud Gateway S10 egy átjáró, amelynek segítségével személyi felhőbe menthetők az otthoni kamerafelvételek és más fájlok. A személyi felhőátjáró biztonsági másolatot is készít. A Window & Door Sensor R12 egy érzékelő, amely a nyílászárókat őrzi, és akkor jelez, ha behatolást észlel. A Motion Sensor R14 egy mozgásérzékelő, amely 3 méteres körzetben figyeli a mozgásokat; míg a Hub G10 egy hub – a routert kapcsolja össze a MioSMART mozgásérzékelővel és/vagy ajtó- és ablakérzékelővel.