hirdetés
hirdetés

Robotika

Ijesztően ügyes robotot alkottak Bostonban

Az egyenetlen terepen is könnyedén elboldoguló android láttán felmerül az emberben a kérdés, hogy a fejlesztést nem kellene-e itt abbahagyni.

hirdetés

A Boston Dynamics (BD) nemrég közzétett egy hihetetlen videót, amelyben bemutatják Atlas nevű robotjuk masszívan továbbfejlesztett változatát. Az elődöt még a DARPA Robotics Challenge nevű versenyre alkotta meg a csapat. Bár a BD az Atlas következő generációjaként hivatkozik az androidra, az „öles” technológiai előrelépés miatt inkább vadonatúj típusként tekinthetünk a gépezetre:


„Ez az Atlas új verziója, amelyet kültéri és épületeken belüli műveletek elvégzésére terveztek. [A gép] elektromos meghajtású, és hidraulikus elven működik. Az egyensúlyozáshoz a testében és a lábában is szenzorokat használ, illetve a fejében LIDAR-t (lézeralapú távérzékelést) és sztereo érzékelőket alkalmaz az akadályok elkerüléséhez, a terep vizsgálatához és a tájékozódás elősegítéséhez.”

Az Atlas ezen változatának magassága 175 cm, a tömege pedig körülbelül 82 kg.

Balról jobbra: régi Atlas, új generációs Atlas, BigDog, WildCat és AlphaDog (Forrás: Boston Dynamics via YouTube)

Néhány röpke megjegyzés:

  • A robot új verziója a 188 cm magas és kb. 156 kg-os elődnél jóval kisebb és könnyebb (Lásd a családi fényképet).
  • A BD-nél valószínűleg úgy ítélték meg, hogy az elektromos motorok még nem tudnának megbirkózni egy ilyen robot „megsétáltatásával”, így a bonyolultabb (és általában zűrösebb) hidraulikus megoldáshoz folyamodtak. Számos egyéb, alsó végtaggal ellátott robot is így működik, és a rendszer ésszerű kompromisszumnak tűnik az elektromosság csendes hatékonysága és a hidraulika ereje között.
  • A szerkezet dinamikus egyensúlyozása többeket emlékeztethet a korai BigDog videókra, ám a régi kialakítás a jelenlegi, kétlábas koncepció „nyomába sem érhet”. A végtagok fürgesége az őket terhelő felsőtest paramétereinek fényében egyenesen lenyűgöző.
  • Nem teljesen világos, hogy mennyire önjáró robotról beszélünk. A kültéri akció közben a LIDAR az idő tetemes részében láthatóan kissé inaktív, ami miatt a külső irányítás tűnik a valószínűbbnek. A dobozok emelgetése autonóm tevékenységet sugall, ám polcra helyezésük közben már feltételezhető egy kis külső támogatás a kulisszák mögül.
  • Az android némi erőfeszítéssel orra buktatható, ám a gépezet egy meglehetősen ijesztő jövőt előrevetítve viszonylag könnyen talpra tud állni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: IEEE Spectrum)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[182613] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés