hirdetés
hirdetés

Drón

Így tartaná távol a necces helyektől drónjait a DJI

A pilóta nélküli repülőgépek legnagyobb gyártója új szoftverrel akadályozza meg, hogy ügyfelei „darázsfészekbe” nyúljanak.

hirdetés

A világ legnagyobb kereskedelmi dróngyártója duplán is meg kíván győződni arról, hogy a pilóta nélküli légi járművek soha nem fognak számukra tabunak számító területekre kóborolni. A Fehér Ház, az erdőtüzek, illetve a börtönudvarok például ilyen területek.

A cég kedden mutatta be új „geofencing" (virtuális kerítés) szoftverét, amellyel a kezelők könnyebben elkerülhetik, hogy drónjaik véletlenül korlátozott légterekbe tévelyedjenek.

A szoftver naprakész információval szolgál a felhasználók számára a rendeleti úton korlátozott vagy biztonsági okokból aggályos területeket illetően.

„Ez az első alkalom, hogy a drónok kezelői a repülés ideje alatt hozzáférhetnek az erdőtüzekre, stadionokban rendezett, nagyobb sporteseményekre, VIP utazásokra és egyéb változó körülményekre vonatkozó információkhoz” – olvasható a DJI egyik sajtóközleményében. – „A GEO-rendszer emellett első ízben fog korlátozásokat tartalmazni olyan helyszínek fölött is, mint a börtönök, erőművek vagy további olyan érzékeny területek, ahol is a drónos műveletek nem légiközlekedés-védelmi aggályokat vetnek fel.”

Forrás: allókép a DJI videójából

Az új rendszerrel a DJI által az elkövetkezőkben értékesített összes drón már alapértelmezés szerint képtelen lesz a biztonsági vagy védelmi szempontból problémás térségekbe berepülni.

Az ellenőrzött DJI fiókkal rendelkező felhasználók ideiglenesen ki tudják kapcsolni a funkciót, a Washingtonhoz hasonló, érzékeny nemzetbiztonsági helyszíneken azonban ez természetesen továbbra is lehetetlen marad.

A DJI szerint az új rendszer először Észak-Amerikában és Európában lesz elérhető.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: NBC News)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés