Így szállítja a gyógyszereket a UPS
A cég budaörsi gyógyszer-logisztikai központjában jártunk, hogy beszámolhassunk a cég gyógyszer-raktározási és -szállítási technológiájáról. 

A UPS 1989-ben kezdett logisztikai szolgáltatásokat nyújtani Magyarországon, ami a 2004-es uniós csatlakozásunk után hazánkban még intenzívebbé vált. A vállalat 2013-ban tovább erősítette itteni pozícióit, amikor felvásárolta Közép-Kelet-Európa egyik meghatározó gyógyszer-logisztikai cégét, a magyar Cemelog-ot. A UPS az akvizícióval a hazai társaság budaörsi gyógyszer-logisztikai központját is megszerezte. A telephelyen szervezett raktárlátogatáson a GyártásTrend is részt vett. A kiterjedt tárhelyen Fredrik Jansson, a UPS Healthcare magyarországi igazgatója volt a „csoportvezetőnk”.

Fredrik Jansson, a UPS Healthcare magyarországi igazgatója

Bejönnek nekik

Nem nagy meglepetés, hogy a raktározás során a szabályozási követelményeknek megfelelően külön kell választani a beérkező és a kimenő termékeket. A nagy jelentőségű partnerek esetében lehetőség van a két részleget egymástól nagy távolságban elszakítva kialakítani, ám a kisebbek esetében a beérkező állomást kettéosztva hozzák létre a szektorokat. A befutó tételeknél a fizikai átvétel és a válogatás után az árut a cég alkalmazásában álló gyógyszerész vagy orvos vizsgálatának vetik alá, és a termékek csupán a szakértők engedélyével folytathatják rögös útjukat a végső értékesítés felé. Ottjártunkor nem volt túl nagy nyüzsgés a divízióban, máskor viszont hatalmas készlet érkezik a létesítményhez. Éppen e hatalmas fluktuáció miatt a dolgozók keresztirányú képzésen (cross training) vesznek részt, ahol több területen is megtanulják a feladatok ellátását, és így pangás idején ezekben a munkákban is segíteni tudnak.

Hidegen hagyták

A UPS kapacitásbővítésének a következménye az a 2015-ben kialakított hűtőkamra, amely tökéletes mása a túloldalán található egységnek. Ez utóbbit még 2014-ben húzták fel az építők, ám a helyigény rohamos növekedésével 2015-ben az új tárhelyet is ki kellett építeni. Tükörmásához hűen ez a hideg épületrész is 350 nm-es, és 868 raklapot tudnak benne eltárolni, méghozzá 2 és 8 °C közötti hőmérsékleten. Itt a meghibásodásokat jelző egyéb szenzorok mellett a kamrában egy hőmérsékleti riasztórendszer működik, amely az előírt értékeken túlmutató hőmérsékleteknél működésbe lép. A 4,5 °C-ra beállított szenzor már 3,5 és 6 °C-on is figyelmeztetést ad le az illetékes kollégáknak. Áramkimaradás esetén lézeres generátorral tudják a hűtést biztosítani. A hűtőkamráknak 3 hetes tesztelési periódusban kell megfelelni az elvárásoknak. Ez alatt az idő alatt az egységek mindhárom ajtaját 15 percre kinyitják. Ezután becsukják, majd megint kinyitják, és a tárolóknak tartania kell a korábban említett hőmérsékleti adatokat. Az üzem területén 26 hűtőkamara található, így gyakorlatilag folyamatosan zajlanak az ellenőrzések.

A UPS 17 országba szállít gyógyszereket

Felkészülni

A másodlagos csomagolás (csomagoláscímkézés, betegtájékoztatók cseréje) részlegében nagyon szigorú leltározás zajlik. Az a termék, amely ide bekerül, annak ki is kell kerülnie, tehát szigorú készletnyilvántartással találkozunk a helyszínen. Itt 15-25 °C-on folyik a munka, ám van olyan termék, amelyen a „beavatkozásokat” bizonyos időkorláton belül kell elvégezni, máskülönben a produktum szavatossága sérül. Van, ahol ez nyolc órát jelent, ám egyes esetekben nagyon szűkös, akár 30 perces is lehet az időkeret. Amennyiben nagyon gyorsan kell dolgozni, egy hátsó hűtőegységbe bepakolják a teljes termékmennyiséget. A termékek együttesen hagyják el a területet. Minden esetben egy minőségbiztosítási mérnök, illetve egy gyógyszerész állítja ki a dokumentációt arra vonatkozólag, hogy a terméket az ügyfél kiadhatja-e a piacra.  

Vigyázz!

A raktáron belül egy külön magas biztonsági fokú terület is helyet kapott, ahol az orvosi besorolás szerint nem a legkockázatosabb, de a negyedik veszélyességi szintre osztályozott anyagok kerülnek. Teljesen kontrollált közegben zajlik ennek a tárolási résznek a megközelítése. Mindegyik fokozatnál pontosan szabályozva van, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelni a belépéshez.

Zajlik a másodlagos csomagolás

Rajt!

A raktár kimenő szekciójában 15-20 °C tapasztalható. A cég a végellenőrzés után innen 17 országba szállít ki csomagokat. Nagyjából fix mennyiségű áru kerül kiszállításra a különféle közép-kelet-európai országok számára, sőt ezen belül fix napokon történik meg a transzport elindítása. Lengyelországba például keddenként, Romániába hétfőn és szerdán indulnak a rakományok. A mennyiség persze hétről hétre változhat.
Kiszállításkor, amikor aktív temperált (hőmérsékletileg szabályozható) környezeti feladatot kell ellátni, a fehér szín is megjelenik a UPS teherszállító autóin. A szállító furgonok osztott rakterének köszönhetően lehetőség van arra, hogy a különböző hőigényű készleteket egyszerre szállítsák. A sofőr a műszerfalon folyamatosan felügyelheti a raktér hőmérsékletét, amelynek az ellenőrzését és szabályozását egyébként akár a központból is el lehet végezni.
A centrumban emellett a szállítmány pontos pillanatnyi helyzete is nyomon követhető. A geofencing kifejezés arra utal, hogy a teherautónak egy előírt útvonalon kell haladnia, amelyről, ha letér, arról egyidejűleg a központ is értesülni fog.

A UPS új központot épít Vecsésen

A munkálatok várhatóan 2016 végén fejeződnek be, a létesítmény a jelenlegi központnál 200 százalékkal nagyobb lesz. Az új épület a UPS 2019-ig tartó 2 milliárd dolláros európai befektetési tervének részeként valósul meg.

Az új központ 5200 négyzetméteres munkaterülettel rendelkezik majd, ezzel közel megtriplázza a jelenlegi vecsési létesítmény alapterületét, feldolgozási kapacitása pedig eléri a közel 3000 darab csomagot óránként. A UPS Magyarország, a Kiscsomag üzletág és a Teheráru üzletág központjai egyetlen létesítménnyé olvadnak össze, így több mint 140 UPS alkalmazottat foglalkoztatnak majd egy központi helyen.

A központok személyzete 2016 decemberében költözhet majd az új épületbe, amely 2017 januárjától fog teljesen üzembe állni.