Így óvd magad és a gyáradat!
Ipari robotok és biztonsági automatizálás: kijelenthetjük, e két szakterület egymástól elválaszthatatlan, egymás nélkül nem is létezhetnének. Ezért kapcsolta össze a kétféle profilú fejlett ipari megoldások terén nemzetközi tekintélynek örvendő szakvállalat, a FANUC és a Pilz hazai képviselete szakmai roadshow-ját.

„Biztonságos gépek – hatékony robotok” címmel szervezett közös szakmai rendezvénysorozatot a FANUC Robotics Magyarország Kft. és a Pilz GmbH hazai képviselete, az Infocontrol Hungária Kft. Az EU-konform, hatékony berendezések gyártására és üzemeltetésére fókuszáló sorozat rendezvényei november folyamán – azonos tartalommal – az ország több vidéki városában gyűjtötték össze a szakembereket, hogy áttekintést adjanak számukra az ipari biztonságtechnika alapjairól, elméletéről, az automata és félautomata gépekre vonatkozó szabványokról, előírásokról és direktívákról, valamint nem utolsósorban felhívják a figyelmet ezek gyakorlati alkalmazására. December 4-én a roadshow utolsó, fővárosinak tekinthető állomásán jártunk, az Infocontrol budaörsi telephelyén.

A robotok elsődleges felhasználója az autóipar

A japán FANUC a Fuji hegy lábánál található másfél négyzetkilométeres saját termelőbázisán állítja elő – többek között 2000 saját robotjának tesztelésként is felfogható bevetésével – ipari robotjait, amelyeket aztán az egész világon értékesít. A világszerte foglalkoztatott 6500 dolgozó mintegy harmada a k+f területén tevékenykedik. A gyártásautomatizálási berendezések európai értékesítési volumene évi 600 millió euró körül mozog. A FANUC robottermékei szinte az ipar valamennyi területén és ágában felhasználásra találnak, de mindenképpen az autóipar tekinthető a fejlesztések legfőbb mozgatójának.

A robotok alkalmazásai közül az egyik legfontosabb az ívhegesztés, amely ugyan nagyrészt hegesztési feladat, de a robotok alkalmas mechanikai kialakítása és szoftvertámogatása nélkül nem jöhetne létre a lehető legjobb eredmény, a folyamatosan készített, körkörös hibátlan varrat – hívta fel a figyelmet Mezei Tamás, a FANUC értékesítőmérnöke. A szakember a japán ívhegesztő robotok sikerét azzal is alátámasztotta, hogy a magyarországi felhasználásukban eddig élen járó esztergomi Suzuki autógyár 750 ilyen robotját lassan „lekörözik”a győri Audiban telepített ívhegesztő berendezések, hiszen az ebben az évben a győri üzembővítésekhez már leszállított 600 robotot a közeljövőben újabb többszáz ívhegesztő automata termelésbe állítása követi majd.

Az ívhegesztésen felül kiemelkedik továbbá az alkalmazási területek sorából a ponthegesztés (szintén elsősorban a gépjárműiparban), a pick & place típusú alkalmazások, a pakolás, a palettázás, az összeszerelés vagy a festés. A FANUC robotjain kívül egyéb megoldásaival is nagyban hozzájárul az energiatakarékos és egyben hatékony termeléshez: vezérlői és szoftvermegoldásai ugyancsak a legfejlettebb technikát képviselik.

A biztonság mindenek előtt

1948-tól családi vállalakozásként működik a Stuttgarthoz közeli Ostfildern központtal az eredetileg hagyományos automatizálás fejlesztésére és gyártására, később azonban nagyrészt a biztonsági automatizálás felé forduló Pilz GmbH. Az egész világon ismert és - a tavalyi évhez hasonlóan - idén 214 millió eurós árbevételre számító vállalkozás még 1995-ben dobta piacra az első biztonsági PLC-jét. Azóta a termékpaletta hatalmas fejlődésen ment keresztül, a biztonsági érzékelők és beavatkozóegységektől, biztonsági vezérlőktől és biztonsági PLC-ktől a biztonsági terepi buszokon és decentralizált I/O rendszereken keresztül az első biztonsági kamararendszerig és szervoerősítőig, hogy csak kiragadott példákat említsünk – hangzott el Kordován Tibor, az Infocontrol értékesítőmérnökének előadásában. 

A termékválaszték kiemelkedő eleme az automatikus zónafigyelésre alkalmas Safety Eye háromdimenziós biztonsági kamerás rendszer, amely egymagában közel 75 négyzetméteres terület ellenőrzésére alkalmas. Ezt a tartományt programozottan háromféle felügyeleti zónára lehet osztani: a figyelmeztető zónába való belépéskor a cellában működő gépek sebessége korlátozódik és figyelmeztető jelzést ad a rendszer, míg a vész zónába való belépéskor a rendszer vészleállítást hajt végre és megállítja a cellában mozgó egységeket, a gépek mozgása kizárólag a maszkolt zónában lehetséges és engedélyezett. A kamerarendszer helyettesítheti a biztonsági kerítést, a fényfüggönyt és a lézerszkennert is.