Így néznek ki a Mars dűnéi közelről
A szerfölött „mozgékony” képződmények magassága esetenként akár egy kétemeletes ház magasságát is elérhetik.

A Sharp-hegyen lassan felkapaszkodó Curiosity marsjáró elkészítette első közeli felvételét a vörös bolygó homokdűnéiről. Ez az első alkalom, hogy egy másik planétán mozgó homokdűnét figyelhet meg az emberiség.

A „Bagnold-dűnék” a hegy észak-nyugati szegélyénél húzódnak. Némelyik mérete egy kétemeletes házéval vetekszik, és a képződmények meglehetősen aktívak. A műholdképek tanúsága szerint a marsi szelek évente kb. 90 centiméterrel tuszkolják arrébb a szemcsés domborulatokat.

A tervek szerint a rover hamarosan összelapátol egy kis mintát a dűnék anyagából, amelyet aztán a saját, fedélzeti laboratóriumában ki is fog elemezni. A tudósok a formációk anyagi összetételét kívánják meghatározni a vállalkozással, és a szélnek a dűnék alakjára gyakorolt hatását is górcső alá vennék. – „Ezek a dűnék a földiekével eltérő szerkezetűek” – mondta a Curiosity-csapat tagjaként Nathan Bridges. – „A rajtuk fellelhető fodrozódások sokkal nagyobbak az itteniekénél, és nem tudjuk miért. Vannak alacsonyabb légnyomáson alapuló modelljeink. Az ilyen esetekben nagyobb szélsebességre van szükség a részecskék megmozdításához. Mindamellett most először részletesebb megfigyeléseket is végezhetünk" – mondta.

A Curiosity elsődleges célja jelenleg a réteges Sharp-hegy feltérképezése, amely mintegy 5500 méter magasan trónol a Gale-kráter közepén. Rendeltetése szerint a rovernek a lehető legtöbb kőzetréteget meg kellene vizsgálnia. Ugyanúgy, ahogy a Föld réteges üledékei ablakot nyitnak a bolygónk múltjára, a tudósok azt remélik, hogy a Sharp-hegy rétegeinek kielemzésével a Mars geológiai történetébe is betekintést nyerhetnek.