Így működik a VW kibocsátásmanipuláló szoftvere
A járművek elektronikus vezérlőegységébe telepített program érzékeli, amikor az autót tesztelik.

A Volkswagen emissziós botrányában érintett járművek képesek észlelni, amikor éppen görgős próbapadon tesztelik őket. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) által a Volkswagennek kiküldött hivatalos értesítés fényt derített arra, hogy a vállalat egy ügyes szoftverrel miként volt képes befolyásolni a kibocsátási vizsgálatokat.

„A VW olyan szoftvert gyártott és telepített a járművek elektronikus vezérlőegységébe (ECM), amely érzékelte, ha éppen azt tesztelték, hogy a jármű megfelel-e az EPA kibocsátási normáinak" – magyarázta a hivatal.

Az EPA egy általa „kapcsolónak” nevezett kellékre utal, amely lehetővé tette, hogy az elektronikus vezérlőegység „kapcsoljon”, ha a kocsit éppen tesztelik:  „A «kapcsoló» számos, a kormány helyzetéhez, a jármű sebességéhez, a motor működésének időtartamához és a légköri nyomáshoz hasonló jellemzők alapján érzékeli, hogy a járművet éppen tesztelik-e. A szövetségi ellenőrzés ismert paramétereinek alapján ezek a jellemzők együttesen képesek pontosan kimutatni, ha éppen az EPA-tanúsítvány megszerzése céljából folyik az ellenőrzés.”  

„Az emissziós vizsgálat során a járművek elektronikus vezérlőegysége olyan szoftvert futtatott, amely megfelelő kibocsátási értékeket produkált. A VW «dyno kalibrációként» utal az ECM ilyen beállításaira” – mutat rá az EPA.

„Minden más alkalommal, a jármű normális használata során a «kapcsoló» működésbe lépett, és a jármű ECM szoftvere egy külön «úti kalibrációt» futtatott, amely csökkentette a kibocsátás-szabályozó rendszer hatékonyságát. Ennek eredményeként, az autó nitrogénoxid-kibocsátása a menetciklus típusától (város, autópálya, stb.) függően az EPA-nak megfelelő szint 10-40-szeresére növekedett” – olvasható a hivatal értesítésében.