Így lehet a műanyagzacskókból olajat gyártani
Egy Akinori Ito nevű japán feltaláló létrehozott egy „asztali" berendezést, amellyel olajjá lehet alakítani a műanyag zacskókat. A procedúra folyamán keletkező, folyékony tüzelőanyagot például akár hőtermelésre is fel lehet használni.

A gép számos fajtájú műanyag – többek között a polietilén, a polisztirén és a polipropilén – feldolgozására is alkalmas. A PET palackokkal mindazonáltal már képtelen megbirkózni.

A Be-h nevű apparátus ciklusonként maximum 1 kilogramm plasztikot képes átalakítani olajjá. Egy menet időtartama 3,5 óra, de a végtermék első cseppjei már 1 óra után kialakulnak.

Az aktuális modell újrahasznosítási aránya több mint 80 százalékos, ami azt jelenti, hogy 1 kilogramm műanyagból körülbelül 1 liter olajat képes létrehozni. A konverzió folyamata nagyjából 1 kilowattóra villamos energiát igényel.

Ami a működési elvet illeti, miután a műanyagokat betáplálják a gépbe, egy rendkívül hatékony pirolitikus ciklus veszi kezdetét a rendszerben. Első lépésben a plasztik egy 427 Celsius-fokra melegített, túlnyomásos és oxigénmentes kemencében elolvad, majd pedig a forrás szakaszán is átesve gáz halmazállapotúvá alakul. Ezt a légnemű közeget ezután elkülönítik, és lehűtik, aminek következtében nyersolaj keletkezik.

A gyártó által javasolt műanyagok használata mellett a gép gyakorlatilag nem termel mérgező anyagokat. Az eljárás során keletkezett kevés szénmaradékot a mindennapi hulladékkal együtt ártalmatlanítani lehet.