Így digitalizálja épületeit a Skanska
Jakub Zagórskival, a Skanska CDE (közép-kelet-európai) digitális stratégiai igazgatójával beszélgettünk arról, hogy milyen technológiákat használnak az épületeik fejlesztése során. Az interjú rövidített változata a GyártásTrend magazin júniusi számában jelent meg.

GyártásTrend: A koronavírus nyomán felértékelődnek az építőiparban a folyamatoptimalizálási, költségcsökkentési technológiák. Milyen épületautomatizálási, építésmenedzsment megoldásokra van kereslet az irodabérlők részéről?
Jakub Zagórski: A munkavégzési szabályaink rugalmasságának köszönhetően a Skanskánál alkalmazkodni tudtunk a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzethez. Ez nem jöhetett volna létre a szükséges IT-infrastruktúrához és a digitalizált adatokhoz való könnyű hozzáférés nélkül, amely lehetővé tette, hogy megosztott dokumentumokon dolgozzunk, illetve jogi folyamatokat kezeljünk biztonságos online munkafelületeken. Bérlőink és ügyfeleink nagyra értékelték a bérbeadási folyamatokat támogató digitalizált platformjainkat, valamint virtuális tértervező alkalmazásainkat. Jelentős szerepük tovább növekszik a COVID-19 miatt kialakult helyzetben, ugyanakkor arra is számíthatunk, hogy a technológia kiemelten fontos lesz a biztonságos együttműködések támogatásában, amely a személyes kontaktusok csökkentését teszi lehetővé. A Skanska már alkalmazott hasonló megoldásokat, amelyek közül az egyik a Connected by Skanska (CbS) rendszer. Hatékonyságát bizonyítani fogja a Skanska legújabb magyarországi fejlesztése, a Nordic Light Trio esetében. A rendszer biztosítja a felhasználók számára, hogy hagyományos belépőkártyák helyett okostelefonjaikat használva mozogjanak az épületben. Lehetővé teszi azt is, hogy a vendégek számára virtuális belépőt állítsanak ki.

Jakub Zagórski, a Skanska digitális stratégiai igazgatója

GyT: Éreznek-e az épületdigitalizációs területen megnövekedett érdeklődést a koronavírus idején a "normál" időkhöz képest, itthon és nemzetközi színtéren?
JZ: Az épületdigitalizáció iránt már az elmúlt években is megnőtt az érdeklődés, és ez biztosan tovább folytatódik a jelenlegi helyzet miatt. Amint mindannyiunknak lesz hozzáférése digitalizált adatokhoz, képesek leszünk az üzletág hatékonysági szintjét mérni, ezeket az adatokat elemezni és végül a teljes szervezeten belül javítani a folyamatokon. Ez vonatkozik az irodaépületekre is, amelyek ma már nemcsak egyszerűen a munkavégzés helyének számítanak, hanem többféleképpen is interakcióba léphetünk velük – az épületbe digitális belépést, online parkolási rendszert, illetve akár az iroda virtuális hőmérsékletbeállítását is biztosítva. Ezek a funkciók nemcsak az irodai tevékenységek hatékonyságát fogják javítani, de segítik a jelenlegi COVID-19 járvánnyal kapcsolatos kockázatok kezelését.

GyT: A Skanska milyen optimalizálási megoldásokat kínál, kikkel működik együtt ennek érdekében, mik a tapasztalatok itthon és külföldön?
JZ: Sokféle megoldást kínálunk, hogy segítsünk ügyfeleinket ebben a nehéz időszakban is, és az előbb említett CbS egy közülük. Jelenleg is folytatjuk ennek a piacot megváltoztató megoldásnak a fejlesztését, és a Microsofttal, valamint más partnerekkel közösen azon dolgozunk, hogy kiterjesszük képességeit a big data, az IoT, illetve az MS Azure felhőre vonatkozóan is, amely az első lépés az adatelemzés területén a mesterséges intelligencia használata felé. A legjobb know-how megoldásaink másik kitűnő példája az épületinformációs modellező eszköz (BIM – Building Information Modeling). Ez mindegyik üzleti területünkre hatást gyakorol, javítva a biztonságos tervezést, lehetővé téve a kiterjesztett és hibamentes tervezést, illetve kiküszöbölve hiányosságokat az építkezési szakaszban. Végül, de nem utolsósorban, számos eszközt vezettünk be a tértervezés támogatására, így virtuális irodatér modellezést, továbbá fit-out költségbecslést is tudunk nyújtani ügyfeleinknek. Ez segíti az üzleti tevékenységük optimalizálását és lehetővé teszi, hogy egyre jobb ajánlatot nyújtsunk.

GyT: A tudatos energiafelhasználás igénye hogyan jelenik meg egy épület fejlesztésénél?
JZ: A Skanska célja, hogy olyan irodaépületeket fejlesszen, amelyek annyi energiát állítanak elő, mint amennyit felhasználnak. Erre a célra tudjuk hasznosítani az épületüzemeltetési rendszerünket, mely segít optimalizálni az épületek életciklusát. Így folyamatosan fejleszteni tudjuk azokat, és jövőképes irodákat tudunk kínálni ügyfeleinknek elősegítve, hogy elérjék energiahatékonysági célkitűzéseiket. Minden projektünket a legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak megfelelően fejlesztjük és olyan megoldásokkal látjuk el, amelyek a karbonlábnyom minimalizálását célozzák. Ez azért is kiemelten fontos számunkra, mert 2045-re a teljes csoport szintjén zéróra tervezzük csökkenteni a széndioxid-kibocsátást. A digitális megoldások alkalmazása ebben a folyamatban jelentősen le fogja csökkenteni a cél eléréshez szükséges időt.