hirdetés
hirdetés

Neuron

Idegsejttel hajtott chipeket alkotnak Ausztráliában

A hibrid számítógépes lapkák drasztikusan csökkenthetik a mesterségesintelligencia-rendszerek működtetéséhez szükséges energiamennyiséget.

hirdetés

Idegsejtekkel hajtott számítógépes chipeket alkot egy Cortical Labs nevű ausztrál startup. A társaság célja, hogy az emberi agy működésének leutánzásával a jelenlegieknél sokkal energiahatékonyabb mesterségesintelligencia-rendszereket tudjon létrehozni.

A Cortical Labs bejelentése szerint a vállalat olyan, a szintetikus biológia erejét és az emberi agy teljes potenciálját kihasználó technológiát épít, amely a mesterséges intelligencia új osztályát hozhatja létre, és „a társadalmat érintő legnehezebb (elméleti) problémáit is meg lehet oldani a segítségével”.

A lapkákat egérembriókból származó, illetve emberi bőrsejtek átlényegítésével létrehozott idegsejtekkel üzemeltetik. A lényeg, hogy amikor ezeket a neuronokat egy tápláló folyadékközegben a 22 000 miniatűr elektródával lefedett, speciális, fémoxid chipekre helyezik, a programozók képessé válnak elektromos jeleket küldeni az idegsejteknek, és ezek válaszait is fogadni tudják.

Forrás: Cortical Labs
Forrás: Cortical Labs

Pillanatnyilag a Cortical „miniagyainak” adatfeldolgozási képessége egy szitakötőét sem éri el, de a helyzet (remélhetőleg) javulni fog.

Hon Weng Chong, a cég vezérigazgatója szerint a következő lépés, hogy a lapkák értelmi szintjét megpróbálják olyan magasságokba feltornászni, ahol már a kultikus Pong nevű játékban (két fel-le mozgó vonallal kell pályán tartani egy ide-oda pattogó labdát) is megállja a helyét. A Pong egyébként a lépten-nyomon kifejlesztett mesterséges intelligenciák népszerű erődemonstrációs eszköze. 2013-ban egy DeepMind nevű cég például szintén ezzel a szoftverrel tett tanúbizonyságot algoritmusainak rátermettségéről.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism, Fortune)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[252811] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés